30 ian. 2021 | 11:19

Calendar ortodox 2021. Sărbătoare mare chiar azi. Ce îți este interzis să faci, total!

Diverse
Calendar ortodox 2021. Sărbătoare mare chiar azi. Ce îți este interzis să faci, total!
Calendar ortodox 2021. Sărbătoare mare chiar azi

Calendar ortodox 2021. Sărbătoare mare chiar azi, 30 ianuarie. Creștin ortodocșii îi prăznuiesc azi pe Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gura de Aur. Credința populară susține că nu este bine să muncești în această zi sfântă căci orbești.

Calendar ortodox 2021 – Sfinții trei ierarhi

În fiecare an, pe 30 ianuarie, credincioșii îi sărbătoresc pe Sfinții trei ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gura de Aur. Aceștia sunt considerați cei mai mari învățători și pastori din istoria creștinătății. Tot ei sunt priviți ca modele pentru cei care își doresc o viață duhovnicească.

Cei trei ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur au avut darul tălmăcirii Sfintelor Scripturi. Datorită acestui har, au urcat pe cea mai înaltă treaptă a arhieriei și credinței creștine. Învățăturile lor ortodoxe se păstrează intacte până în zilele noastre.

“După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nici o vrajba nu este între noi. Fiecare dintre noi, la timpul sau, îndemnați de Duhul Sfânt, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, așa am învățat.

Nu este între noi unul întâi și altul al doilea. De chemi pe unul, vin și ceilalți doi. Drept aceea, sculandu-te, poruncește celor ce se învrăjbesc, să nu se mai certe pentru noi.

Că nevoință noastră, cât am fost în viață și după moarte, a fost să împăcăm pe oameni și să aducem în lume pace și unire. Împreunează-ne, dar făcându-ne praznic la câte trei într-o singură zi și înștiințează cu această pe creștini că noi, în față lui Dumnezeu, una suntem”, sunt spusele sfinților.

Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gura de Aur

Datorită lor, secolul al IV-lea este numit și “Secolul de aur al creștinismului”. Cu toate acestea, la întrebarea ”Care este cel mai mare dintre cei Trei ierahi?”, creștinii încă nu au un răspuns clar. Cu toate că îl caută de secole, cei trei ierarhi rămân pe aceași treaptă.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții trei ierarhi

În această mare zi, oamenii de la sate fac praznice de pomenire a morților. Nimeni nu muncește în această zi sfântă. Tradiția spune că, dacă muncești azi, riști să orbești și nu îți va merge bine în ale casei. Fetele tinere se roagă și țin post, totul pentru a avea o căsnicie fericită.

Din popor se mai spune că, pe 30 ianuarie, începe să încolțească grâul care nu a încolțit de toamna. Tot de azi se schimbă vremea, adică ”se strâmbă pârtiile” și vine primăvara. Dacă va curge apă de pe steșini, primăvara o să fie friguroasă. Dacă e ger și nu curge apă, vara va fi călduroasă.

Tot în această zi sfântă, se împacă rudele după lungi dispute. Toate proiectele comune pe care le încep în această zi le vor aduce prosperitate. Azi nu se spală rufe și nu se mătură, așa se evită pericolele de înec, întâmplări violente sau infirmitate, informează știrileprotv.ro.

Azi nu se împrumută lucruri, nici personale, dar nici din casă. Așa se protejează casa de pagubă. Se fac pomeni și se dau pachete în numele celor morți. Gospodinele fac colivă și merg cu ea la biserică pentru a o sfinți. După slujbă împart pachete cu fructe, pește și colivă la 3 bărbați.

Mamele fetelor nemăritate se roagă în această zi pentru fiicele lor. Văduvele cu probleme financiare sau de sănătate trebuie să se roage și să ceară ajutor Sfântului Grigorie. Femeile care vor spăla și vor arunca lături în curte după ce au dat de pomană, vor rămâne văduve.

Femeile care au făcut avort trebuie să susțină azi un praznic de iertare a păcatului. Trebuie să respecte ca la carte sărbătoarea, adică să facă pomenirii și să împartă mâncare. Prin această metodă, ele vor fi iertate de un păcat major.

Digisport.ro
Un elvețian s-a mutat de două luni în București și s-a convins: ”Puțin îndoielnic”. A caracterizat Capitala în CINCI cuvinte
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Stagiul de cotizare. Informații importante de la Casa de Pensii
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Un canibal a fost grațiat de Putin, după ce a fost rănit pe frontul din Ucraina. Bestia a mâncat inima unui muncitor din Tadjikistan
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Unde au evadat Medana și Alin Oprea în plin scandal cu Larisa Uță? „Urmărește divorțul nostru, dar o invit să ne care bagajele”
Click.ro
Ce pensie are Theodor Stolojan după ce a fost premier, europarlamentar și economist la Banca Mondială
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Gabriel Trifu, înșelat de Catrinel Sandu. Adevărul despre divorț
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Taxele care ar putea fi majorate începând cu 2025. Românii trebuie să se pregătească
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
BANI în PLUS la RECALCULARE! ADEVERINȚELE trebuie DUSE URGENT la CASA de PENSII
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
„M-ai înșelat vreodată?” Cornel de la Insula Iubirii a răspuns la cea mai incomodă întrebare. Ce spune testul poligraf
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro