Calendar ortodox 19 octombrie. Ce se sărbătorește astăzi

Calendar ortodox 19 octombrie. Ce se sărbătorește astăzi
Calendar ortodox 19 octombrie. Ce se sărbătorește astăzi

Mulţi creştini nu au habar ce se sărbătoreşte astăzi, 19 octombrie 2020. Iată ce scrie în calendarul ortodox despre ziua aceasta. Un sfânt important este prăznuit.

Calendar ortodox, 19 octombrie. Ce sfânt important e sărbătorit azi

Puţini sunt creştinii care ştiu că astăzi, 19 octombrie, conform calendarului ortodox, este prăznuit un sfânt important. Este vorba despre Sfântul Proroc Ioil, unul dintre prorocii mici ai Vechiului Testament. A trăit cu 800 de ani înainte de Hristos şi a devenit cunoscut pentru prorocirile pe care le-a făcut de-a lungul vieţii sale.

Mai exact, a vorbit despre ce urma să se întâmple în Israel, îndemnând astfel la pocăinţă şi întoarcere către Dumnezeu.

„Sfâşiaţi inimile şi nu hainele voastre, şi întoarceţi-vă către Domnul Dumnezeul vostru, căci El este milostiv şi îndurat, încet la mânie şi mult Milostiv şi-I pare rău de răul pe care l-a trimis asupra voastră”. (Ioil, 2, 13)

De asemenea, a prorocit despre felul în care va arăta Ziua Judecăţii şi cea a Pgorarii Sfântului Duh.

„Judecata din urmă pe care Dumnezeu a rânduit-o la sfârşitul veacurilor în Valea Iosafat, acolo unde se va aşeza scaun de judecată pentru toate popoarele din jur” (Ioil 4; 12).

Tot pe 19 octombrie este pomenit Sfântul Ioan de Rila, ocrotitorul poporului bulgar. Este întemeietorul monahismului din Bulgaria şi al primului aşezământ monahal de aici, Mănăstirea Rila.

Calendar ortodox 19 octombrie. Ce se sărbătorește astăzi
Calendar ortodox 19 octombrie. Ce se sărbătorește astăzi Sursa foto: Doxologia.ro

Rugăciunea către Sfântul Proroc Ioil

„A proorocului Tău, Doamne, Ioil pomenire prăznuind, printr-însul Te rugăm: mântuieşte sufletele noastre! Veniţi, popoare, să cântăm cântare lui Hristos Dumnezeu, Cel Ce a despărţit marea şi a trecut pe poporul pe care l-a slobozit din robia egiptenilor, că S-a preamărit. Ceata proorocilor se veseleşte împreună cu noi, când se face ţie laudă, gânditorule de cele cereşti, Sfinte Ioil, de Dumnezeu arătătorule. Cu care împreună roagă-te, să ne mântuim noi, fericite.

Vestind mai înainte cuvintele cele Dumnezeieşti, de Dumnezeu insuflate, ai descoperit mânia cea cumplită şi pe dreptate, care s-a întâmplat din reaua credinţă a poporului celui ce cugeta cele deşarte, Sfinte Proorocule Ioil. Pe tine te-a umbrit Însuflarea Duhului cea minunată şi purtătoare de lumină şi făcătoare de viaţă; şi a suflat întru tine cunoştinţa celor ce vor să fie, proorocule preafericite. Pe tine te-a însemnat mai înainte cortul mărturiei, închipuindu-te cu multe feluri de închipuiri şi arătând pe Cel Întrupat din tine Neschimbat, Maica lui Dumnezeu, Preacurată Stăpână. Slavă Tatălui şi Fiului şi Duhului Sfânt. Cinste Maicii Domnului. Amin”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI