Calendar ortodox 15 octombrie 2022. În fiecare an, pe data de 15 octombrie, credincioșii ortodocși prăznuiesc mai multe nume importante din cadrul Bisericii Ortodoxe. Este sărbătoare mare pentru creștini, sâmbătă. Află în rândurile de mai jos ce sfânt important este pomenit în această zi și care este semnificația numelui său, de fapt.
În fiecare an, pe data de 15 octombrie, credincioșii ortodocși prăznuiesc mai multe nume din rândul sfinților. Sâmbătă este sărbătorit, însă, un important martir. Este sărbătoare mare în rândul creștinilor, se ține zi de post! Pe lângă pomenirea Preacuviosului Părinte Savin (Sabin) Episcopul și a Preacuviosului Părinte și Mărturisitor Vars episcopul Edesei, în această zi are loc și prăznuirea Sfântului Mucenic Lucian, preotul Antiohiei celei mari.
Sfântul Martir Lucian s-a născut în familie de credincioși. După stingerea din viață a părinților săi, averea a împărțit-o celor săraci. Mucenicul se îndeletnicea cu citirea Scripturilor, pe care le explica și altora. După o perioadă, mucenicul a decis să meargă la Nicomidia, unde a fost un sprijin pentru cei care se lepădau de credință.
Regele Maximian a aflat, în cele din urmă, despre lucrările făcute de Sfântul Mucenic Lucian, a cărui nume semnifică „cel ce face lumină”. A vrut să îl pedepsească, însă pentru că i-a fost teamă să îl vadă la față, a vorbit cu el de după o perdea, potrivit calendarului ortodox. Mucenicul a fost ținut mai multe zile fără mâncare și fără apă, în închisoare, unde a și murit.
După trecerea Sfântului Mucenic Lucian la cele veșnice, trupul i-a fost aruncat în mare, din porunca regelui. Potrivit sursei citate însă, trupul sfântului a fost readus pe uscat, din voia lui Dumnezeu, prin intermediul unui delfin ce l-a purtat prin apă.
„Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinte Mucenice Luchian, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.
Cânta-voi Ţie, Doamne Dumnezeul meu, că ai scos pe popor din robia Egiptului şi ai acoperit pe Faraon cu căruţele şi cu puterea lui.
Stih: Sfinte Mucenice Luchian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Strălucind, Sfinte Luchian, cu înţelepciune, cu har şi cu putere duhovnicească, ai luminat popoare şi le-ai povăţuit, mucenice, către cunoştinţa lui Hristos.
Stih: Sfinte Mucenice Luchian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Împlătoşându-te pe tine cu armele dreptei credinţe ca un Milostiv, Cel Ce a purtat neputinţa noastră, te-a făcut nebiruit de luptele vrăjmaşilor, mucenice.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Cu mrejele Dumnezeieştilor tale dogme, ai tras la Înălţimea Cerească, pe cel ce căzuse în adâncimea relei credinţe, mult pătimitorule, vrednicule de minuni.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Cu cuvântul ai zămislit fără sămânţă pe Cuvântul Tatălui Celui Veşnic, mai presus de pricină şi de cuvânt, Preacurată şi L-ai născut pentru mântuirea noastră. Amin!”