Calendar ortodox 16 noiembrie. Ce mare sfânt sărbătoresc românii astăzi

Calendar ortodox 16 noiembrie. Ce mare sfânt sărbătoresc românii astăzi
Calendar ortodox 16 noiembrie. Ce mare sfânt sărbătoresc românii astăzi

În fiecare an, pe 16 noiembrie, românii îl sărbătoresc pe unul dintre cei mai importanţi sfinţi din calendarul ortodox. Aceasta esre rugăciunea pe care trebuie să o spui în această zi pentru iertarea păcatelor.

Ce mare sfânt sărbătoresc creştinii ortodocşi pe 16 noiembrie

16 noiembrie este o zi importantă în calendarul ortodox, astăzi fiind sărbătorit Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei. Unul dintre cei doisprezece Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos, acesta este autorul primei Evanghelii, scrisă atât în limba greacă, cât şi în aramaică. Cartea face parte din lista Canonului Muratori şi este amintită si de Sfinţii Părinţi Atanasie cel Mare, Chiril al Ierusalimului şi Grigore de Nazianz, iar scopul scrierii este este de a dovedi oamenilor timpului că Iisus este Mântuitorul care îndeplineşte toate profeţiile odată cu venirea sa pe Pământ.

“Atunci când a scris Evanghelia nu s-a ruşinat în a-şi mărturisi păcatele şi a povestit tuturor viaţa sa de mai înainte fără să se ascundă. Sfântul Apostol Matei şi-a scris Evanghelia la numai opt ani de la înălţare în limba aramaică. Apoi a rescris-o în limba greacă, dialectul comun, pentru că mulţi evrei din diaspora nu mai ştiau vechea limbă. Iar scopul ei era să dovedească cititorilor că Iisus Hristos este Mesia cel prezis de profeţi şi că în persoana Să s-au împlinit toate vechile prorociri”, scrie Doxologia.ro.

Matei, cunoscut drept Levi al lui Afeu, a murit ars pe rug de către păgâni, în timp ce propovăduia cuvântului domnului în Etiopia.

Ce mare sfânt este pomenit azi, 16 noiembrie, de către toţi românii
Ce mare sfânt este pomenit azi, 16 noiembrie, de către toţi românii

Troparul Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei

“Apostole Sfinte şi Evanghelist Matei, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.”

Condacul Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei

“Jugul vămii lepădând, la jugul dreptăţii te-ai lipit şi te-ai arătat neguţător întru toate ales, bogăţie adunând înţelepciunea cea din înălţime. Pentru aceasta ai propovăduit cuvântul adevărului şi ai ridicat sufletele celor trândavi, arătând în scris ceasul judecăţii.”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI