În data de 13 octombrie, în calendarul ortodox, se sărbătorește unul dintre cei mai mari sfinți și ocrotitorul României, Sfântul Andrei.
Biserica Ortodoxă serbează astăzi ”Aducerea moaștelor Sfântului Andrei” la Iași. În anul 1996, a fost adusă la Iași racla cu capul sfântului, de la Catedrala Mitropolitană din Patras, din Grecia, lucru care a fost posibil datorită propunerii Înalt Preasfințitului Mitropolit Daniel, patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Când vine Sfântul Andrei, se pune grâu la încolțit, respectând o practică muntenească. În piețe apar diferite oferte pentru a menține această tradiție. În această zi, se ia o mână de grâu, se seamănă într-o cutie de plastic sau într-un ghiveci și se acoperă boabele de grâu cu puțin pământ. Suportul trebuie să stea la fereastră, pentru ca grâul proaspăt încolțit să beneficieze de lumină suficientă.
Obiceiul spune că grâul pus la încolțit în această zi relevă ceva despre viitorul omului care l-a plantat. De anul nou, cum arată grâul, așa va fi și sănătatea celui care l-a sădit. Dacă firele sunt zdravene și înalte, omul care l-a plantat va fi viguros și sănătos în noul an.
Bătrânii spun că aspectul plantei spun ceva și despre recoltele anului ce urmează. Un grâu frumos înseamnă o recoltă bogată pe câmpuri și în livezi. Sunt și alte tradiții legate de această sărbătoare. În tradiția populară, această zi se mai numește și Ziua Lupului. Se spune că Sfântul Andrei era protectorul lupilor, iar în această zi el împărțea prada animalelor.
Ritualurile care s-au împământenit de mii de ani sunt legate în această zi de ocrotirea gospodăriei, a vietăților și a omenilor care trăiesc acolo. În această noapte există și acum credința că bântuie strigoii și lupii sunt mai fioroși ca oricând. Pentru ca spiritele rele să nu se cuibărească în case, oamenii le-au găsit leac: se face mujdei de usturoi, pentru a se unge cu el ferestrele sau tocul ușilor.