Unde se roagă Patriarhul Daniel în fiecare zi. Povestea locului secret

Unde se roagă Patriarhul Daniel în fiecare zi. Povestea locului secret

Patriarhul Daniel le vorbește acum enoriașilor săi dintr-o biserică mică situată în reședința Patriarhală din Deaalul Mitropoliei din București. Acest lăcaș de cult se numește oficial Paraclisul ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

Unde se roagă Patriarhul Daniel în fiecare zi

În fața Catedralei Patriarhale “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” este Paraclisul “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, o aripă a reședinței Patriarhului Daniel. Construită între anii 1656 şi 1658, odată cu catedrala, aceasta reședință era ctitoria lui Constantin Şerban Voievod, iar paraclisul era partea cea mai veche din reședință.

Deși înainte era loc închinăciune pentru familia domnitorului, astăzi paraclisul are statut de lacaș de rugăciune al Patriarhului Daniel. Potrivit acestuia, bisericuța este lăcașul de cult cu cele mai multe hramuri din România: Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – ocrotitorii iniţiali ai lăcaşului, Sf. M. Mc. Gheorghe – deoarece acesta a finalizat lucrările de construire, Sf. Proroc Daniel – ca amintire a faptului că în timpul Mitropolitului Daniil al Ungrovlahiei paraclisul a fost pictat şi înfrumuseţat cu catapeteasmă, Sf. Cuv. Parascheva – din 2008, întrucât acest paraclis este şi biserică de rugăciune pentru mănăstirea de maici „Sf. Cuv. Parascheva” din Reşedinţă.

Povestea locului secret

Începând cu anul 2009, o echipă formată din nouă pictori, condusă de Cătălin Palamariu, a început restaurarea picturii murale, lucrări ce au datat până în iulie 2010. Apoi, a urmat restaurarea catapetesmei, terminate pe 1 iulie 2011. Astfel, au fost restaurate mobilierul și achiziționate noi obiecte pentru desfășurarea cultului. S-a refăcut și instalația termică și electrică, s-a dotat spațiul și cu aer condiționat. Icoana, scoasă doar la ciumă, în procesiune la Craiova. Mitropolitul Irineu al Olteniei a decis scoaterea în procesiune pe străzile Craiovei a uneia dintre cele mai importante icoane din România.

Este vorba despre icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Catedrala ”Madona Dudu”, care a fost însoțită de moaștele Sfântului Nifon.

Relicvele au fost purtate pe străzile din Craiova cu două mașini, iar în dreptul fiecărei biserici au fost întâmpinate în sunet de taocă și de clopot.

”În aceste clipe de grea încercare, nădejdea noastră este la Maica Domnului”, a declarat Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu potrivit basilica.ro. De asemenea, icoana a mai fost scoasă din sfântul lăcaş doar de trei ori în istorie: în anii 1813 și 1848, când orașul s-a confruntat cu epidemiile de ciumă, și în anul 1913, când a fost holeră.