Pentru creștinii pe rit ortodox astăzi, pe 29 iulie, în calendarul Creștin Ortodox se sărbătorește Sfântul Mucenic Calinic din Cilicia. Tot astăzi mai sunt menționați și Sfanta Mucenita Teodota, impreuna cu fiii săi. Creștinii mai sărbătoresc, tot pe 29 iulie și Sinții Mucenici Mamant, Vasilisc, Eustatie din Mtskheta, Veniamin si Viri. Tot azi se prăznuiesc Sfinții Constantin, patriarhul Constantinopolului, și Ioan ostasul,
În calendarul creștin ortodox, pe 29 iulie este prăznuit Sfântul Mucenic Calinic, originar din Cilicia. Calinic a fost crescut din copilărie în credința creștină. Îndurându-se că mulți oameni înșelați vor pieri pentru eternitate pentru că se închinau la idoli, el a trecut prin orașe și sate pentru a-l vesti pe Iisus Hristos și învățăturile Sale păgânilor, iar cu Cuvântul lui Dumnezeu i-a convertit pe mulți la creștinism.
Izvoarele creștine spun că Sfântul Mucenic Calinic s-a născut în anul 290 în orașul Ancyra din Galatia. Nerenunțând la credința sa, Sfântul Mucenic Calinic este arestat și dus la judecată în fața unui guvernator pe nume Sacerdon, un persecutor acerb al creștinilor.
Guvernatorul, amenințându-l cu tortura și moartea, i-a poruncit sfântului să ofere jertfe idolilor. Sfântul Mucenic Calinic a declarat fără teamă că nu se teme de martiriu, deoarece fiecare credincios în Hristos primește de la El putere în încercări și prin moarte moștenește o viață veșnică binecuvântată.
Refuzând să ducă la îndeplinire poruncile guvernatorului, acesta dă ordin soldaților care l-au bătut cu cruzime folosind curele de bou și i-au sfâșiat trupul cu cârlige de fier, dar a îndurat totul cu răbdare și calm.
Acest lucru a stârnit o furie și mai mare, iar Sacerdon a ordonat să-i fie puse sandale cu cuie ascuțite Sfântului și să-l arate mulțimii din orașul Gangra, în timp ce soldații îl biciuiau, ca mai apoi să fie pus pe rug și ars.
Calea a fost grea, iar soldații care l-au însoțit pe cel condamnat erau slăbi de sete. În disperare au început să-l implore pe Sfântul Mucenic Calinic să se roage pe Domnul pentru apă. Sfântul, miluindu-se de chinuitorii săi, cu ajutorul lui Dumnezeu a făcut să iasă dintr-o piatră un izvor miraculos de apă.
Soldații uimiți au fost plini de simpatie pentru salvatorul lor și au vrut chiar să-l elibereze. Frica de execuție i-a obligat însă să-l ducă pe martir mai departe.
În Gangra, Sfântul Mucenic Callinic i-a adus mulțumiri cu bucurie Domnului, Care i-a asigurat coroana martiriului. El a intrat în focul aprins și și-a dat sufletul lui Dumnezeu. Corpul său, rămânând nevătămat, a fost îngropat cu venerație de credincioși.
Regiunea în care s-a produs martiriul Sfântului Mucenic Calinic, Cilicia, este vechiul nume roman pentru regiunea sud-estică a Asiei Mici. Cilicia este menționată în cărțile biblice din Faptele Apostolilor și Galateni. Aici a fost locul de naștere și al Sfântului Pavel și locul misiunilor sale evanghelice timpurii.
Teritoriul a fost locuit pentru prima dată în perioada neolitică c. Mileniul 8 î.Hr. și a fost sub controlul hitit până în mileniul II î.Hr. înainte de a trece la asirieni, obținându-și independența după căderea Imperiului asirian în 612 î.Hr.
După Alexandru, regiunea s-a elenizat și a fost aliniată politic cu Siria, motiv pentru care unele orașe mari din Cilician, cum ar fi Tars, sunt adesea identificate ca siriene în textele antice.