Pe 27 iulie, Biserica ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Pantelimon, care și-a câștigat renumele de doctoral fără de arginți.
Creștinii ortodocși îl sărbătoresc în fiecare an pe 27 iulie pe Sfântul Pantelimon, mucenicul celor aflați în suferință.
“Este unul dintre sfinţii vechi ai Ortodoxiei care, datorită tămăduirilor pe care le-a înfăptuit şi pentru care nu cerea nicio răsplată, a fost numit “doctorul fără arginţi”. Nu întâmplător este cinstit de medici şi de oamenii aflaţi în suferinţă”, explică părintele Paul Tudorache, preot la parohia “Sf.Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi.
Sfântul Pantelimon este o sărbătoare cu cruce neagră în calendar, iar în biserici se fac slujbe și cântări importante, în fiecare an pe 27 iulie.
Conform tradițiilor, în această zi oamenii nu trebuiau să facă treabă prin gospodărie, ca să nu aibă necazuri. Din bătrâni se spune că cei care muncesc pe 27 iulie erau condamnați să se îmbolnăvească de ciume și să aibă pagube în viață.
Tot tradiția spune că în această zi cerbul iese din apă, iar aceasta începe să se răcească. De asemenea, frunza teiului se întoarce pe dos, primul semn că vara e pe trecute.
Bătrânii mâncau de Sfântul Pantelimon porumb și dovlecei, ca să fie viguroși și să aibă parte de noroc. În această zi se împart fructe, ca recolta de anul viitor să fie sănătoasă și bogată.
Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitorul celor bolnavi. Legenda spune că el și-a dat toată averea săracilor, iar numele de doctor fără de arginți vine de la faptul că vindeca oamenii fără să le ceară bani.
Sfântul Pantelimon a murit decapitat, la ordinul împăratului. Moaștele sale sunt în biserici din întreaga lume, el fiind patronul spiritual al lumii medicale și vindecătorul celor în suferință.
În România, credincioșii se pot închina la moaștele Sfântului Pantelimon la iași, la Catedrala Mitropoliei, la Catedrala episcopală din Galați, la Catedrala Arhiepiscopală a Tomisului din Constanța, iar în București la Biserica Adormirii Maicii Domnului Precupeții Noi, la biserica Sfântul Dumitru, la Mănăstirea Plumbuită, biserica Sfântului Antonie cel Mare și la Biserica Sfântul Pantelimon.