14 sept. 2020 | 20:56

Calendar Creștin Ortodox 15 septembrie 2020. Sărbătoare cu cruce neagră: ce nu avem voie să facem

Știri generale
Calendar Creștin Ortodox 15 septembrie 2020. Sărbătoare cu cruce neagră: ce nu avem voie să facem
Calendar Creștin Ortodox 15 septembrie 2020. Sărbătoare cu cruce neagră: ce nu avem voie să facem

Pe data de 15 septembrie, în calendarul creștin ortodox este prăznuit Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș. Acesta s-a născut în anul 1568, în orașul Raguza din Dalmația.

Calendar Creștin Ortodox 15 septembrie 2020

La vârsta de 15 ani, el a intrat în mănăstirea Maicii Domnului din Ohrida. După cinci ani, Sfântul ajunge pe Muntele Athos, la Mănăstirea Pantocrator. Aici, el s-a călugărit și a primit numele de Iosif.

În anul 1653, acesta s-a retras la Mănăstirea Partoș, aproape de Timișoara, unde a și murit. Conform tradiției, în momentul trecerii sale în neființă, clopetele mănăstirii au început să bată singure, notează creștinortodox.ro. Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș a fost înmormântat în naosul bisericii mănăstirești.

De asemenea, în urma adresei Ministerului de Interne din anul 1997, Sfântul Sinod a aprobat ca Sfântul Ierarh Iosif cel Nou să fie patron al pompierilor.

Sfântl Iosif cel Nou a salvat de la incendiu o parte din Timișoara, iar această minune este trecută și în Acatistul care îi este închinat:

„Ca să arăţi marea ta milostivire pentru turma ta şi râvna ta pentru slobozirea ei din toate nevoile ce o împresurau, atunci când pârjolul focului s-a întins să cotropească toată cetatea Timisoarei, nu ai fugit ca un fricos, ci ai stat ca un viteaz, biruind puterea focului, prin rugăciunea ta mai fierbinte decât vâlvătaia focului, scăpând neatinsă biserica slujirii tale şi oprind, prin ploaie năpraznică, pe care cerul a trimis-o ţie în ajutor, întinderea focului”.

Ce nu ai voie să faci în zilele cu cruce neagra

Conform doxologia.ro, sărbătorile din calendarul nostru sunt însemnate pentru diferenţiere cu cruce roşie sau cu cruce neagră. Astfel,  sărbătorile cu cruce roşie sunt sărbători în care nu lucrăm, doar dacă nu avem obligaţia de a merge la lucru, şi în care mergem la biserică pentru rugăciune. Sărbătorile cu cruce neagră sunt sărbători în care cinstim cele ale sărbătorii, cu rugăciune către sfinţii pomeniţi în acea zi, însă putem lucra obişnuit. Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră mai este dată şi de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, după cum le găsim în cărţile de cult, născute din evlavia credincioşilor pentru anumiţi sfinţi sau anumite sărbători.

Așadar, în sărbătorile de cruce neagră avem voie să mergem la lucru, dar să nu uităm să-i pomenim în rugăciune pe sfinții cărora le închinăm ziua.

„Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră, din punct de vedere liturgic, este dată de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, aşa cum le găsim în cărţile de cult. Astfel avem sărbători mari – praznicele împărăteşti, sărbătorile Maicii Domnului şi ale sfinţilor mai importanţi. Aceste sărbători au cea mai desfăşurată slujbă: Vecernie Mică, Vecernie Mare, Litie, Polieleu, Evanghelie şi Doxologie Mare la Utrenie. În calendare, semnul distinctiv pentru importanţa slujbei este crucea roşie încadrată de cerc sau paranteze. Apoi avem sărbătorile sfinţilor cu priveghere şi polieleu – spre deosebire de cele mari, acestea nu sunt însoţite de pre şi postserbări (înainteprăznuire şi odovanie). În calendare sunt marcate cu o cruce roşie sau neagră cu o singură paranteză. Urmează sărbătorile sfinţilor fără priveghere – acestea nu au Vecernie Mică, dar au Polieleu, Evanghelie şi Doxologie Mare, marcate în calendar cu o cruce simplă și  sărbători ale sfinţilor mai puţin însemnaţi. Sunt de două feluri: cu sau fără Doxologie Mare la Utrenie. În calendare sunt marcate cu cruce neagră”, a explicat  Marius Cătălin Antohi, preot al Bisericii Sfântul Ilie din Huși, pentru doxologia.ro.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro