În cazul în care călătorești des cu trenul, trebuie să știi și tu aceste detalii. Un gest banal, deseori întâlnit în timpul deplasărilor pe calea ferată, poate să atragă sancțiuni financiare de până la 800 de lei. Regulile impuse prin hotărâre de lege privind trenurile CFR sunt mai puțin cunoscute de români.
Dacă te deplasezi des cu trenul în România, cu siguranță ți s-a întâmplat să observi cum anumite persoane apelează la mila călătorilor pentru a obține sume de bani sau diverse servicii. Nu ți-e străină, mai mult ca sigur, nici situația în care bărbați (de obicei) joacă jocuri de noroc.
Ce mulți români nu știu este că oricare dintre aceste fapte este considerată contravenție, potrivit prevederilor unei hotărâri de lege vizând normele privind transporturile pe căile ferate române. Sancțiunile ce pot fi aplicate de către autoritățile în domeniu nu sunt de neglijat.
Te-ar putea interesa și: Animalele de companie care sunt interzise în trenurile din România. Nu ai voie să călătorești în aceste condiții
„Art. 2. – Constituie contravenții la normele privind transporturile pe căile ferate române următoarele fapte, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:
(…) 17. apelarea la mila călătorilor sau practicarea jocurilor de noroc în trenuri sau în unitățile de cale ferată”, se arată în hotărârea nr. 203/1994 pentru stabilirea şi sanctionarea contravențiilor la normele privind transporturile pe căile ferate române.
În circumstanțele în care un controlor sau agent de poliție sesizează că în tren sau într-o unitate de cale ferată oamenii apelează la mila călătorilor sau sunt persoane care joacă jocuri de noroc, pot aplica imediat legea, sancționându-l pe cel găsit vinovat în acest sens.
Controlorul sau agentul de poliție va efectua un proces verbal de constatare a contravenţiei, în urma căruia se va aplica amenda corespunzătoare. Apelarea la mila călătorilor și practicarea de jocuri de noroc se sancționează cu o sumă cuprinsă între 350 și 800 de lei.
Te-ar putea interesa și: Amenzi serioase pentru călătorii STB. Când trebuie să plătești loc în plus în autobuze, ce sancțiuni mai există
Suma concretă cu care un călător găsit vinovat de apelarea la mila altora sau practicarea jocurilor de noroc este stabilită de către controlorul sau agentul de poliție care sesizează fapta, în urma evaluării situației. În funcție de gravitate, amenda poate fi mai mică sau mai mare.
După întocmirea procesului verbal de constatare a contravenţiei, persoana sancționată are posibilitatea de a achita amenda în termen de 15 zile, caz în care cuantumul de bani va fi redus la jumătate.