Călătorii STB pot fi sancționați aspru, pentru fapte la care probabil nu s-au gândit niciodată. Află în rândurile de mai jos ce sume de bani trebuie să scoți din buzunare pentru faptele comise în mijlocul de transport în comun. Când trebuie să plătești un loc în plus în autobuz.
Dacă ajungi vreodată în București sau locuiești deja în zonă și decizi să te deplasezi în diverse locuri cu autobuzul, trebuie neapărat să știi situațiile în care ai putea să fii amendat. Călătorii STB pot fi sancționați din motive diverse, de la ocuparea unui scaun cu bagaje până la nevalidarea călătoriei.
Persoanele care dețin abonament, dar nu validează călătoria la fiecare urcare în mijlocul de transport în comun riscă să fie amendate. Lipsa unor documente care să ateste gratuitatea transportului cu autobuzul este pasibilă, de asemenea, de aplicarea unei sancțiuni importante.
Potrivit informațiilor comunicate de Societatea de Transport București (STB), călătoria fără titlu de călătorie valabil sau fără document justificativ sau dovadă electronică (cod QR, cod de confirmare a tranzacției etc.), stocată în telefonul călătorului, în alt dispozitiv al acestuia sau în validatorul vehiculului, care să permită efectuarea călătoriei, conform precizărilor din oferta tarifară existentă, este sancționată cu amendă.
La fața locului, controlorul întocmește un proces verbal prin care arată circumstanțele aplicării sancțiunii financiare. Amenda, în valoare de 300-500 lei, trebuie achitată în cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal.
O altă faptă des întâlnită, pentru care călătorii STB sunt sancționați, este călătoria cu bagaje ce sunt depozitate pe scaunele libere din mijlocul de transport în comun. Ocuparea unui scaun cu marfă sau bagaje este sancționată cu o sumă ce poate varia de la 100 la 500 de lei.
La fel ca în cazul amintit anterior, călătorul poate să achite amenda în termen de 15 zile, la jumătate de preț. Mai poate însă să plătească pe loc contravaloarea unui titlu de călătorie la tarif special, suprataxă, fără a se mai încheia proces verbal de contravenție.
În altă ordine de idei, cea mai mare amendă STB poate fi aplicată călătorilor care transportă materiale care ar putea produce neajunsuri celorlalți călători, prin mirosurile pe care le emană, prin ardere, coroziune sau murdărie, transportarea animalelor vii.
Potrivit informațiilor comunicate de către reprezentanții STB, în astfel de cazuri sancțiunile pot să fie cuprinse între 500 și 1.000 de lei.
Contravenţiilor amintite le sunt aplicabile dispozițiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.