26 mart. 2024 | 22:00

Caii sidefaţi care par desprinşi din Rai. Ce rasă sunt, cât costă şi în ce ţară se pot găsi

Diverse
Caii sidefaţi care par desprinşi din Rai. Ce rasă sunt, cât costă şi în ce ţară se pot găsi
Din ce rasă sunt caii sidefați și care sunt originile lor. La ce sunt folosite animalele cu strălucire metalică și cât costă un exemplar.

Ai văzut vreodată imagini cu cai cu blană de o strălucire metalică specială? Este rar întâlnită. Acest detaliu e unul dintre puținele unice în lume. Află în continuare din ce rasă sunt caii sidefați, cât costă un exemplar din această categorie și în ce țări ale lumii pot fi găsiți.

Din ce rasă sunt caii sidefați, care este istoria lor și ce origini au

Akhal-Teke este o rasă străveche de cai, cu o istorie ce se întinde de-a lungul a mii de ani. Se spune că această specie își are originea în deșertul Karakum din Turkmenistan, unde animalele nu aveau la dispoziție prea multă apă sau hrană și îndurat temperaturi ridicate, dar și scăzute extreme.

Caii Akhal-Teke au trăit în strânsă legătură cu oamenii nomazi, fiecare fiind esențial pentru supraviețuirea celuilalt. Membrii tribului își creșteau caii în mod special datorită formei fizice deosebite.

După ce Turkmenistanul a devenit parte a Imperiului Rus în anul 1881, au fost înființate primele ferme oficiale de creștere a cailor Akhal-Teke. În acel moment, rasa a fost numită după tribul turkmen Teke care trăia lângă oaza Akhal.

Câte exemplare de cai Akhal-Teke există la nivel global

Rasa s-a luptat în timpul tulburărilor care au marcat primele zile ale Rusiei sovietice pentru a supraviețui, însă numărul său a continuat să scadă. În anul 1979, cai din rasa Akhal-Teke au fost transportați în Statele Unite, fiind îngrijiți sub administrația asociației Akhal-Teke.

Chiar și în prezent, rasa de cai Akhal-Teke este considerată una rară, prezentând doar aproximativ 300 de exemplare înregistrați în țara de origine. La nivel global, numărul exemplarelor din rasa amintită este de circa 7.000, potrivit datelor analizate de specialiști.

Cum au fost și sunt folosiți caii din rasa Akhal-Teke 

Membrii triburilor nomade din Turkmenistan foloseau caii Akhal-Tekes pentru transport. Aceștia își creșteau selectiv animalele pentru viteză, rezistență și agilitate sporite, calități apreciate.

În prezent, caii Akhal-Teke sunt folosiți pentru dresaj, sărituri peste obstacole, curse pe distanțe lungi și echitație. În Rusia, un Akhal-Teke este chiar un simbol al unui statut social înalt. Caracteristicile pozitive ale rasei sunt cunoscute în întreaga lume. Peste 200 de Akhal-Teke de rasă pură au fost trimiși în Marea Britanie în secolele XVII și XVIII pentru reproducere, iar genele lor au influențat caii de curse moderni.

În ce țări ale lumii poți admira exemplarele cu blană de o strălucire metalică ieșită din comun

Caii Akhal-Teke de rasă pură sunt foarte rari și, cel mai probabil, este dificil să găsești un exemplar care să întrunească această trăsătură. Majoritatea exemplarelor se regăsesc în Turkmenistan și Rusia, însă continuă să fie prezente și în America de Nord în număr mai mic.

Cât costă un exemplar din rasa de cai Akhal-Teke

Un cal din această rasă deosebită costă între 10.000 și 50.000 de dolari. Prețul poate crește considerabil în funcție de vârsta animalului, starea lui de sănătate, antrenamentul de care a avut parte (dacă este folosit la echitație) și nu numai, calul prezentând o blană de o strălucire metalică specială.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
„O suspectam pe soția mea de infidelitate, dar ce am aflat a fost mult mai rău”. Un bărbat a fost în stare de șoc când a descoperit adevărul
Click.ro
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear care a marcat omenirea
Digi24
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Decizie pentru cei care primesc pensia PRIN POȘTĂ. Anunțul venit chiar astăzi, 27 APRILIE
Capital.ro
Culorile în care să te îmbraci la prima întâlnire pentru a face o bună impresie | Sunt şase nuanţe cu care poţi da lovitura
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
CALCUL pentru PENSIE! ACTELE care SCHIMBĂ totul
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro