26 mart. 2024 | 22:00

Caii sidefaţi care par desprinşi din Rai. Ce rasă sunt, cât costă şi în ce ţară se pot găsi

Diverse
Caii sidefaţi care par desprinşi din Rai. Ce rasă sunt, cât costă şi în ce ţară se pot găsi
Din ce rasă sunt caii sidefați și care sunt originile lor. La ce sunt folosite animalele cu strălucire metalică și cât costă un exemplar.

Ai văzut vreodată imagini cu cai cu blană de o strălucire metalică specială? Este rar întâlnită. Acest detaliu e unul dintre puținele unice în lume. Află în continuare din ce rasă sunt caii sidefați, cât costă un exemplar din această categorie și în ce țări ale lumii pot fi găsiți.

Din ce rasă sunt caii sidefați, care este istoria lor și ce origini au

Akhal-Teke este o rasă străveche de cai, cu o istorie ce se întinde de-a lungul a mii de ani. Se spune că această specie își are originea în deșertul Karakum din Turkmenistan, unde animalele nu aveau la dispoziție prea multă apă sau hrană și îndurat temperaturi ridicate, dar și scăzute extreme.

Caii Akhal-Teke au trăit în strânsă legătură cu oamenii nomazi, fiecare fiind esențial pentru supraviețuirea celuilalt. Membrii tribului își creșteau caii în mod special datorită formei fizice deosebite.

După ce Turkmenistanul a devenit parte a Imperiului Rus în anul 1881, au fost înființate primele ferme oficiale de creștere a cailor Akhal-Teke. În acel moment, rasa a fost numită după tribul turkmen Teke care trăia lângă oaza Akhal.

Câte exemplare de cai Akhal-Teke există la nivel global

Rasa s-a luptat în timpul tulburărilor care au marcat primele zile ale Rusiei sovietice pentru a supraviețui, însă numărul său a continuat să scadă. În anul 1979, cai din rasa Akhal-Teke au fost transportați în Statele Unite, fiind îngrijiți sub administrația asociației Akhal-Teke.

Chiar și în prezent, rasa de cai Akhal-Teke este considerată una rară, prezentând doar aproximativ 300 de exemplare înregistrați în țara de origine. La nivel global, numărul exemplarelor din rasa amintită este de circa 7.000, potrivit datelor analizate de specialiști.

Cum au fost și sunt folosiți caii din rasa Akhal-Teke 

Membrii triburilor nomade din Turkmenistan foloseau caii Akhal-Tekes pentru transport. Aceștia își creșteau selectiv animalele pentru viteză, rezistență și agilitate sporite, calități apreciate.

În prezent, caii Akhal-Teke sunt folosiți pentru dresaj, sărituri peste obstacole, curse pe distanțe lungi și echitație. În Rusia, un Akhal-Teke este chiar un simbol al unui statut social înalt. Caracteristicile pozitive ale rasei sunt cunoscute în întreaga lume. Peste 200 de Akhal-Teke de rasă pură au fost trimiși în Marea Britanie în secolele XVII și XVIII pentru reproducere, iar genele lor au influențat caii de curse moderni.

În ce țări ale lumii poți admira exemplarele cu blană de o strălucire metalică ieșită din comun

Caii Akhal-Teke de rasă pură sunt foarte rari și, cel mai probabil, este dificil să găsești un exemplar care să întrunească această trăsătură. Majoritatea exemplarelor se regăsesc în Turkmenistan și Rusia, însă continuă să fie prezente și în America de Nord în număr mai mic.

Cât costă un exemplar din rasa de cai Akhal-Teke

Un cal din această rasă deosebită costă între 10.000 și 50.000 de dolari. Prețul poate crește considerabil în funcție de vârsta animalului, starea lui de sănătate, antrenamentul de care a avut parte (dacă este folosit la echitație) și nu numai, calul prezentând o blană de o strălucire metalică specială.

Parteneri
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam. Ce a lăsat scris în testament. Soția sa a oferit detalii neștiute
Redactia.ro
Prima soție a lui Helmut Duckadam a vorbit despre încheierea mariajului dintre ei. Care a fost motivul: „Știam că are pe altcineva”
Click.ro
Victor Ponta: „Nu o voi vota pe Elena Lasconi, nu e pregătită să fie președinte.” Ce spune despre Călin Georgescu
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Călin Georgescu, discurs violent la adresa Bisericii, cu citate din controversatul guru Osho. Incredibil ce a spus despre români!
Unica.ro
Vine iarna. Zonele care vor fi acoprerite de nămeți
EVZ.ro
Ultima dorință a lui Helmuth Duckadam, înainte să moară. Ce i-a lăsat scris soției sale în testament
Spynews
Călin Georgescu face o schimbare imensă în România: O să-i cer personal președintelui Trump
Capital.ro
Naomi Hedman, fosta iubită a lui Florin Ristei, a confirmat relația cu fiul Ozanei Barabancea. Cum l-a fotografiat pe Andrew în pat
Avantaje
PREMIERUL ALES de Călin GEORGESCU. Cu CINE a VOTAT acesta
Mediaflux
Ce îi reproșează Ana Ionescu soțului ei, Tudor de la Fly Project. Care e secretul unei căsnicii de succes
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum se simte mama lui Liviu Vârciu care a ajuns de urgență la spital pentru o operație de 3 ore. Ce a pățit și ce a zis artistul
Antena 1
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Shtiu.ro