Poluarea ne afectează pe toți și, deși nu poți schimba lumea de unul singur, este de apreciat când cineva încearcă să facă asta prin puterea exemplului.
În ultimele zile, după mizeria lăsată pe plajă de către participanții la Nerversea, lipsa de civilizație și respect față de mediu a reintrat în discuție. Dacă ai crede însă că astfel de situații se întâmplă însă doar în România, te înșeli amarnic. Numărul celor care poluează plajele cu plastic este fabulos, în fiecare colț al mapamondului.
Până când se vor educa mai mulți în privința principiilor legate de activitatea pe plajă, problema gunoiului rămâne, iar o mare parte din acel gunoi ajunge în mare. O doamnă în vârstă de 70 de ani din Regatul Unit s-a decis să ia situația în propriile mâini și să-și dedice o mare parte din viață curățeniei pe plajă. Nu a făcut asta toată viața, dar în urmă cu ceva timp, a văzut un documentar care a sensibilizat-o teribil. Filmul era despre efectele poluării cu plastic.
Imediat după, s-a decis ca în fiecare săptămână să curețe o plajă. Numele ei este Pat Smith din localitatea Cornwal, iar în 2018, a curățat 52 de plaje. Pe lângă faptul că face un bine omenirii, efortul fizic o ajută la sănătate. Nu a durat mult până când alți oameni din oraș i-au urmat exemplul și au început să o ajute în efortul ei titanic.
În mod amuzant, unii au crezut că a început să curețe plajele ca parte a unei condamnări la muncă în folosul comunității. Între timp, a creat o inițiativă online intitulată The Final Straw (Ultimul Pai), ca o referință la faptul că ar trebui să nu mai folosim paie de plastic nicăieri, niciodată. Visul ei este ca paiele de plastic să fie interzise, având în vedere că reprezintă exemplul perfect de produs de unică folosință cu consecințe dezastruoase pe termen lung.
Povestea lui Patty Smith din Cornwall a fost detaliată și într-un scurt reportaj al celor de la BBC care poate fi văzut mai jos.