Timișoara face propria revoluție a transportului cu o metodă alternativă

Timișoara face propria revoluție a transportului cu o metodă alternativă

Timișoara introduce o nouă alternativă la transportul public din oraș, trotinetele electrice. Sistemul a fost inaugurat luni, 1 aprilie 2019, de primarul Nicolae Robu, care a făcut și o plimbare cu o trotinetă.

Sistemul a primit numele „TroTM” iar la dispoziția timișorenilor sunt disponibile primele 25 de trotinere electrice, achiziționate de Primărie cu 3600 de lei fiecare. Acestea vor circula mai ales în Complexul Studențesc.

În perioada următoare autoritățile locale ar urma să achiziționeze încă 100 de trotinete iar în planurile de viitor ale Primăriei se regăsește cumpărarea de segway-uri, ce ar urma să fie folosite, de asemenea, ca alternativă la sistemul public de transport.

Primarul din Timișoara a amintit că trotinetele se adaugă tramvaielor, troleibuzelor, autobuzelor, microbuzelor, bicicleteor și vaporașelor care circulă în Timișoara.

„Inaugurăm al șaptelea subsistem al sistemului de transport public al Timișoarei. Avem tramvaie, troleibuze, autobuze, minibuse, biciclete, vaporașe și începând de astăzi, trotinete. Acest sistem de cheamă TroTM și cuprinde pentru început 25 de trotinete și trei stații. Am gândit că cel mai potrivit este să începem cu funcționarea și a unui astfel de sistem în zona studențească și avem o stație aici, în mijlocul Complexului Studențesc, o altă stație la Universitatea de Vest și o a treia la Universitatea Politehnica, la grupul de facultăți electrice. Trotinetele pot merge cu 25 km/h și au o autonomie de 30 km.”
Nicolae Robu

Timișoara: Cum poți folosi trotinetele

Trotinetele proaspăt incluse în transportul public prin sistemul „TroTM” sunt închiriate gratuit, pentru 30 de minute, de persoanele care au card de călătorie de la Societatea de Transport Public Timișoara.

De asemenea, trebuie descărcată o aplicație de pe telefonul mobil, care poartă același nume, „TroTM”, a precizat directorul Societății de Transport Public Timișoara, Nicolae Bitea.

În privința tinerilor (elevi și studenți), aceștia beneficiază oricum de transport public gratuit în Timișoara încă din 2013.

„Fiecare persoană care dorește să folosească trotineta electrică prin al șaptelea subsistem pe care noi, Societatea de Transport Public Timișoara, împreună cu Primăria Municipiului Timișoara am pus-o în practică, trebuie să dețină un card de călătorie din partea STPT, care se ridică de la toate punctele de vânzare din oraș, și trebuie să aibă descărcată pe telefon aplicația TroTM. În viitor vom face un sistem astfel încât trotinetele să poată fi lăsate în niște locuri normale din oraș și în baza acelei aplicații să poată fi identificate și vizualizate de toți doritorii.”
Nicolae Bitea

Primarul Nicolae Robu, care a atras recent atenția presei pentru modul în care a tăiat cablurile unor firme de internet din oraș, numărul de trotinete va spori în oraș în perioada următoare, a spus

 „Avem de gând ca în acest an să mai cumpărăm încă 100. Vom vedea și care e gradul de utilizare, avem așteptări ca el să fie foarte ridicat. În pasul următor vom merge pe un alt nivel în ceea ce privește informatizarea. Acum am folosit sistemul de gestiune informatică pe care-l avem și la biciclete, cu stații de unde se ridică bicicletele, respectiv trotinetele, respectiv unde se depun.”
Nicolae Robu

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI