16 feb. 2024 | 17:43

Buletinele care se schimbă în România. Cetăţenii trebuie să afle cât mai curând, se întâmplă chiar de anul acesta

Diverse
Buletinele care se schimbă în România. Cetăţenii trebuie să afle cât mai curând, se întâmplă chiar de anul acesta
În toate statele membre ale UE sunt în curs de desfășurare mai multe inițiative

Odată cu demararea marelui proiect de digitalizare, care a inclus și buletinele românilor, în 2020 era emis un nou cadru legislativ care schimbă tipul acestor documente, modul de eliberare, precum și vârsta de la care românii vor putea beneficia de buletinele elctronice. Citește mai departe și află informații care sunt buletinele care se schimbă în România.

Care sunt buletinele care se schimbă în România

Conform unui cadru legal existent încă din 2020, autoritățile pot emite buletine electronice, numai că nu a existat infrstructura necesară acestui proces de modernizare. Ca atare, de-abia din 2022, printr-un proiect pilot se începea eliberarea noilor cărți de identitate, așa numitele buletine electronice.

Vezi și: Ce valabilitate vor avea noile buletine electronice. În ce condiții vor mai putea fi folosite cărțile simple de identitate

În toate statele membre ale UE sunt în curs de desfășurare mai multe inițiative de introducere a identităților electronice (eID) pentru serviciile publice. La nivelul UE, ambiția actuală este ca orice cetățean european să fie capabil să treacă prin frontierele europene și să acceseze serviciile locale la fel de ușor ca și cum ar accesa serviciile locale de voce prin intermediul telefonului lor mobil telefoane mobile.

„În practică, este nevoie de un cadru de interoperabilitate pentru a răspunde cerințelor de eID la nivel de nivelul UE și care se reflectă în planul de acțiune privind guvernarea electronică, adoptat de Comisia Europeană la data de 25 aprilie 2006.”, explică legiutorii europeni.

Copii care împlinesc 14 ani pot avea buletinele electronice

În baza normelor legislative europene și locale, încă din 2022 și 2023 au început să fie emise astfel de noi cărți de identitate, iar planul autorităților este să extindă la nivel național acest proces. Ministerul Afacerilor Interne anunța la începutul anului trecut că cetățenii români, care au împlinit vârsta de 14 ani, pot beneficia de buletine electronice, putând astfel să călătorească în interiorul UE pe baza acestui act de identitate electronic.

Vezi și: De ce refuză unii români noile buletine electronice: ”Ni se pune în pericol mântuirea!”

Tot în noul cadrul legal se mai precziează că obținerea este încă facultativă, nu una obligatorie. În cadrul legislativ se maif ace precizarea că se poate opta și pentru varianta clasică, în cazul în care părinții refuză forma electronică a acestui document.

Implementarea OG 12/2023 și ce se întâmplă chiar de anul acesta

Normele privind modul de eliberare al buletinelor electronice pentru copii aveau să fie stabilite prin OG 12 emisă anul trecut, cadru venind cu anumite precizări privind modul în care părtinții pot cere eliberarea documentului, dacă minorul nu a împlinit vârsta minimă, după cum urmează:

„Opțional, începând cu data realizării condițiilor tehnice, se poate elibera carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea ambilor părinți, a reprezentantului legal, a părintelui supraviețuitor, a părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă sau, după caz, în temeiul unei ordonanțe președințiale (…) a persoanei desemnate din cadrul serviciului social public sau al unui furnizor privat acreditat, destinat protecției speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinți, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul”, se precziează în OG 12/2023.

Vezi și: Se schimbă buletinele în 2024. Ce se întâmplă cu cele vechi, anunţul făcut de Guvern

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Se construiește încă un pod peste Dunăre. Investiție uriașă
EVZ.ro
Wow! Ce cadou scump a primit soțul Andreei Popescu! E o geantă și costă mai mult decât o mașină second hand / VIDEO
Spynews
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
CUTREMUR în România! ORAȘUL unde s-a SIMȚIT cel mai PUTERNIC
Mediaflux
Iustina și Cornel de la Insula Iubirii și-au botezat fetița. Imagini de la emoționantul eveniment / FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro