Bugetul pe 2019 trădează universul fantastic al guvernării PSD-ALDE

Bugetul pe 2019 trădează universul fantastic al guvernării PSD-ALDE

Cu un pic de noroc, peste doar câteva zile, ar trebui să se aprobe bugetul pe 2019 al României. Din păcate, în forma sa actuală, a supărat pe mulți.

În contextul tensiunilor la nivelul Uniunii Europene și odată cu intrarea Italiei în recesiune în anul în care Anglia ar trebui să finalizeze Brexit-ul, situația economică nu este foarte roz nicăieri. Coaliția PSD-ALDE este însă de altă părere. În timp ce creșterea economică a unor țări precum

Italia sau Germania este subunitară pe 2018, Dragnea și ai lui trăiesc în universul în care o creștere economică de 5,5% pe 2019 pare cât se poate de probabilă

buget 2019

Noul buget pleacă de la niște premise atât de neancorate în realitate, încât acest detaliu aproape că te convinge să-l digeri mai ușor. Pe aceeași creștere economică de 5,5 procente a fost construit și bugetul pe 2018, dar, între timp, prognoza a fost atenuată la 4,5%, iar când se va trage linie, s-ar putea apropia mai mult de 4%. .

Veniturile bugetului general consolidat proiectate pentru 2019 sunt estimate la 341,4 miliarde de lei, respectiv 33,4% din PIB. Cele mai mari venituri sunt înregistrate la contribuțiile de asigurări sociale, 11,5%, TVA, 6,8 %, accize 3%, impozit pe salarii și pe venit 2,3 % din PIB. Cheltuielile bugetului general consolidat pentru anul 2019 sunt estimate la 367,5 miliarde lei, ceea ce reprezintă 35,9% din PIB, conform Hotnews. În cazul în care vrei să vezi bugetul pe 2019 în toată splendoarea sa, poți folosi acest link pentru a-l descărca în format Word. Proiectul legii bugetului este în spatele acestui link.

Detaliile de fond contează însă mai puțin. Important este care vor fi ministerele sancționate de Dăncilă și cine va avea de câștigat în acest frumos an. Bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri scade cu 28,9%, cel al Comunicațiilor cu 20,2%, iar cel al Energiei se duce în jos cu 13 procente. Sancționarea Ministerului Comunicațiilor este cu atât mai ciudată în 2019 față de alți ani, având în vedere tranziția iminentă de la comunicațiile pe rețele 4G la 5G.

Principalele obiective ale bugetului pe anul 2019, potrivit Ministerului Finanțelor publice

  • Susținerea investițiilor publice – prin alocarea a 46,8 miliarde lei, reprezentând aproximativ 4,57% din PIB.
  • Principalele cheltuieli asigurate de la bugetul de stat pe anul 2019 vizează:

– Programul Național de Dezvoltare Locală : 2,5 miliarde lei;
– Programul de interes public și social derulat de Compania Națională de Investitii :
1,1 miliarde lei
– Investiții ale operatorilor din industria de apărare 0,2 miliarde lei;
– Investiții în infrastructura de transport : 5,6 miliarde lei, din care 4,1 miliarde de lei aferente proiectelor finanțate din fonduri europene
– Investiții în domeniul apelor : 0,4 milioane lei.

– Sanătatea – suma alocată acestui domeniu, a fost majorată cu cca. 5 miliarde faţă de 2018, ceea ce înseamnă o creștere de 12% (exclusiv subvenția de echilibrare), atât în bugetul Ministerului Sănătăţii cât şi cel al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI