Dovlecelul proaspăt este unul dintre acele produse de bază de vară pe care le cumpărăm din piață în fiecare săptămână. Ne place această legumă pentru versatilitatea ei. Dovlecelul poate fi feliat, tăiat cubulețe sau în spirală; poate fi consumat crud, prăjit sau la grătar, servit cald sau rece. Vă prezint o rețetă rapidă de budincă cu dovlecei și orez, un adevărat delciu pe timp de vară.
Poate fi preparat ca o garnitură simplă, copt la cuptor sau poate fi componenta vedetă a unui fel principal. Ca și alte legume de vară de exemplu vinetele, dovlecelul poate fi un înlocuitor excelent pentru carne sau alte alimente bogate în carbohidrați. Dovlecelul se poate folosi și ca înlocuitor pentru foaia de lasagna sau pentru cartofii prăjiți.
Rețeta de astăzi combină dovlecelul cu praz, brânză sărată de vaci și orez, rezultând un aperitiv sau de ce nu?, o cină plină de savoare. Pentru a prepara această budincă delicioasă aveți nevoie de un vas Jena sau de un vas termorezistent încăpător.
1. Se spală orezul bine, se usucă cu un șervet de bucătărie și se pune la fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
2. Dovleceii, se spală și se curăță de coji și semințe. Dacă aveți dovlecei micuți, fragezi se pun întregi.
3. Se rad dovleceii pe răzătoarea mare, apoi se scurg de apă prin presarea lor între palme.
4. Într-un bol se bat ouăle, cu smântâna lichidă și brânza rasă.
4. Prazul se călește în puțin unt cu ulei.
5. Prazul călit împreună cu mărarul tocat se adaugă în compoziția de ouă.
6. După ce a fiert orezul și s-a răcorit, se amestecă în compoziția de budincă.
7. Se unge un vas Jena cu unt și se tapetează cu pesmet.
8. Se toarnă compoziția de budincă în vasul Jena, se nivelează și se presară cașcaval sau parmezan ras.
9. Se încinge cuptorul la 200 de grade și se dă vasul la cuptor pentru 30 de minute sau până se rumenește budinca de dovlecei.
Budinca de dovlecei cu orez se poate servi caldă sau rece, cu sos de iaurt.
Să aveți poftă!
Află și rețeta de budincă cu brânză dulce de vaci și fructe confiate