Multora dintre noi ne place să mâncăm pui. Este mai ieftin, mai ușor de preparat, dar și de digerat în comparație cu alte tipuri de cărnuri disponibile în supermarketuri. Există o parte a puiului destul de controversată – mulți nu știu dacă să o consume sau nu. Specialiștii spun că te poate pune în pericol.
Dacă și tu obișnuiești să mănânci carne de pui, fără îndoială nu ești străin miturilor ce o înconjoară. Unii spun că anumite părți ale puiului nu ar trebui consumate niciodată. Una dintre acestea ar fi partea de spate suculentă a păsării. Adevărul este, însă, altul, potrivit spuselor specialiștilor.
Spatele puiului este pe placul multor gospodine, fiindcă este suculent și are o aromă relativ puternică pentru o pasăre. Mulți spun că anumite părți ale puiului, precum aceasta, au reputații proaste, fiind asociate cu un presupus risc cancerigen sau cu viruși, bacterii sau hormoni cu efecte negative.
Specialiștii în nutriție spun că partea de pui pe care nu ar trebui să o consumăm vreodată este târtița. Aceasta prezintă, într-adevăr, numeroși paraziți și bacterii, arată analizele experților. Dacă obișnuiești să mănânci această parte a puiului, ai putea să te trezești cu multe neplăceri.
Oricât de gustoasă ar fi, târtița nu trebuie adăugată nici în supele care se folosesc ulterior la gătitul ciorbei, nici în lichidul în care se fierbe carnea. Este bine, de asemenea, să nu fie consumată în niciun fel de preparat sau mâncare. În timp, îți poate afecta organismul și buna lui funcționare.
Oricât de gustoasă ar fi târtița, specialiștii în nutriție nu îți recomandă să o mănânci. Nu există nicio cercetare care să stabilească o legătură directă între această parte a puiului și dezvoltarea cancerului, spun unii. Alții, însă, au alte păreri.
Dacă unele voci susțin că târtița nu conține substanțe periculoase, altele subliniază că este bogată în grăsimi, calorii, iar supraponderabilitatea ce un consumator o poate atinge este asociată cu diverse tipuri de cancer, în mod special de cancer colorectal.
Grăsimea prezentată de târtița este saturată, la fel ca untura sau untul, iar acest detaliu joacă un rol important în formarea plăcilor care limitează circulația sângelui. Specialiștii recomandă evitarea acestei bucăți de pui, când se gătește sau se consumă un astfel de tip de mâncare.
Cel mai bine pentru organismul uman, în ceea ce privește grăsimile, este să îi fie furnizate grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline sau grăsimile polinesaturate, cum ar fi cele care se găsesc în pește.