Caz dramatic de răpire în Golful Guineea! Primele date spun că ar fi vorba de un petrolier chimic aflat în prezent în Golful Guineei. Proprietarii vasului spun că pirații au asaltat nava și au răpit 15 membri ai echipajului. Printre marinarii aflați pe petrolier s-ar afla și marinari români, conform MAE.
Știre în curs de acutalizare, în funcție de informațiile de ultimă oră
Compania petrolieră De Poli, cu sediul în Olanda, a lansat vineri dimineață o declarație în care spune că un grup de nouă persoane i-au atacat petrolierul, Davide B ”, în timp ce naviga joi pe apele de pe coasta Beninului.
”De Poli Shipmanagement este foarte îngrijorat de atacul asupra navei sale și a navigatorilor săi.
Principala prioritate a companiei este acum de a stabili contactul cu echipajul dispărut pentru a asigura eliberarea lor cât mai timpurie și în siguranță.”, se spune în comunicat.
Nava are un echipaj de 21 de persoane, format din cetățeni ucraineni, români și filipinezi. De Poli a confirmat că au fost luați 15 membri ai echipajului. Restul de șase sunt în siguranță și rămân la bord.
Conform datelor de ultimă oră, având în vedere că există posibilitatea ca marinarii români să se afle printre cei răpiți, s-a declanșat celula de criză la MAE.
La nivelul celulei se decide „pentru verificarea situației. Dar și confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor răpite și întreprinderea acțiunilor specifice în astfel de cazuri”.
”Cu privire la informațiile de astăzi din mass-media internaționale privind un incident produs la data de 11 martie 2021. În largul coastelor statului Benin a fost implicată nava „Davide B” . Incidentul s-ar fi soldat cu răpirea mai multor navigatori, în contextul în care în componența echipajului sunt și cetățeni români, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:
Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, a fost deja convocată Celula de criză interinstituțională în vederea inițierii demersurilor necesare pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor răpite și întreprinderea acțiunilor specifice în astfel de cazuri.
Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia, dat fiind caracterul specific și sensibil al acestuia.”, se spune în comunicatul MAE.