În aprilie, mai exact pe 3 aprilie, aproape neobservată, a fost promulgată o lege controversată de către preşedintele Klaus Iohannis. Este vorba de Legea nr. 45/3.04.2020, care prevede obligativitatea organizării în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, a unor programe de educaţie pentru viaţă şi pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii.
Reacțiile pe marginea acestei legi nu s-au lăsat așteptate prea mult, B.O.R. fiind printre primii care au reacționat, Patriarhia Română transmițând un comunicat de presă în care spune că a militat pentru caracterul opţional al acestor ore, potrivit agenţiei de presă a BOR, basilica.ro.
”Legea nr. 45/3 aprilie 2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 287/6 aprilie 2020, care modifică şi completează Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului prevede obligativitatea organizării în școli, cel puțin semestrial, a unor programe pentru viață și sănătate, inclusiv educație sexuală pentru copii, deși Patriarhia Română a susținut caracterul opţional în școli al orelor de educație pentru viață.
Programele şcolare corelate acestora trebuie să fie elaborate potrivit valorilor morale. În acest sens, încă din ziua de 13 martie 2020, Patriarhia Română a transmis adrese cu privire la Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, către Președintele României, Primul-ministru și Ministrul Educației și Cercetării, cu argumentele de mai jos.”, se spune în comunicat.
În acest context Biserica Ortodoxă a precizat că aceastăa încadrare în mod obligatoriu a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor. Astfel se împiedică dezvoltarea lor firească, marcându-i pentru întreaga viață.
„Considerăm că încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească și marcându-i pe aceștia pentru întreaga viață. În acest sens, mai multe studii realizate în diferite țări au demonstrat că o astfel de abordare a educației copiilor a avut ca urmare începerea vieții sexuale mai devreme, cu implicațiile de rigoare, fără vreo îmbunătățire în plan social”, spune Patriarhia.