Bogdan Stanoevici, în stare gravă la ATI. Medicii au decis, vor apela urgent la ECMO

de: Anițoiu Ana
28 12. 2020

Nu vin veşti bune de la Institutul Inimii din Capitală. Actorul Bogdan Stanoevici se află în stare gravă la ATI, motiv pentru care medicii au decis să apeleze urgent la ECMO.

Actorul Bogdan Stanoevici, în stare gravă din cauza COVID-19

Coronavirusul nu iartă pe nimeni. Medicii de la Institutul Inimii din Capitală au anunţat că Bogdan Stanoevici este în stare gravă la ATI. Din acest motiv, doctorii au decis să apeleze urgent la ECMO, pentru a-l stabiliza. Se pare că plămânii actorului în vârstă de 62 de ani sunt afectaţi aproape în totalitate, fiind astfel trecut pe oxigenare extracorporală.

Bărbatul a fost transferat încă de pe 24 decembrie de la Spitalul ”Sf. Pantelimon” din Capitală la Institutul Inimii, acesta fiind atent supravegheat de către echipa profesorului dr. Șerban Bubenek.

„Bogdan Stanoevici a fost supus recent unei intervenții prin care i-au fost puși plămânii în repaus total, timp de 7 până la 15 zile. Tocmai de aceea, spuneau medicii, următoarele săptămâni sunt critice. Pacientul a fost trecut pe oxigenare extracorporală”, au declarat doctorii, conform celor de la Antena 3.

Actorul a ajuns la spital pe 16 decembrie în stare gravă, iar de pe data de 18 decembrie se află la Terapie Intensivă.

Ce este procedura ECMO

Se pare că ECMO este o procedură riscantă, însă medicii apelează la ea atunci când pacientul se afla în stare critică şi nu mai poate respira singur.

„Oxigenarea extracorporală arterio-venoasă cu membrană (ECMO) sau Susținerea extracorporală a vieții (ECLS) este o procedură utilizată în secțiile de Terapie Intensivă a spitalelor, în special în cazurile de insuficiență cardiacă sau insuficiență respiratorie. Procedura utilizează un aparat care circulă sângele pacientului, prin intermediul unor tuburi exterioare.

Sângele iese din organism, este oxigenat, este eliminat CO2 din compoziția lui, apoi intră din nou în organism, în sistemul circulator. ECMO se utilizează în cazurile foarte grave, când organismul pacientului nu mai poate susține singur oxigenarea sângelui, vitală pentru supraviețuire și refacere. În plus, este folosită în timpul intervențiilor chirurgicale complicate, pe cord. Este o terapie complexă, care poate implica multe riscuri și complicații, însă în multe dintre cazuri a reprezentat singura șansă la viață pentru respectivii pacienți”, a explicat Oana Cuzino, conform doc.ro.