Bogdan Licu este cel care va conduce, cu titlu de interimar, Parchetul General. El va ocupa această funcție pentru două luni, au decis procurorii din CSM.
După pensionarea lui Augustin Lazăr, funcția de procuror general al României va fi ocupată de Bogdan Licu, adică de numărul 2 din Parchetul General. El este, în prezent, adjunctul lui Lazăr.
Augustin Lazăr iese la pensie pe 27 aprilie, iar de la acea dată funcția sa va reveni lui Bogdan Licu.
Bogdan Licu, omul care îi va lua locul lui Augustin Lazăr pentru scurtă vreme are un dosar greu în spate. E acuzat de plagiat și se luptă, de ani de zile, în instanță, să nu cumva să se aleagă cu o sentință definitivă în acest sens.
El și-a obținut titlul de doctor la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, cunoscută sub numele de Academia SRI, în 2011, potrivit PressOne.
Asupra lucrării lui Bogdan Licu trenează suspiciuni încă din vara lui 2015, dar până acum nu are o sentință definitivă legată de plagiatul său. Din 2016, principala autoritate în materie de plagiat, CNATDCU, a cerut Academiei SRI, în repetate rânduri, să emită un punct de vedere oficial.
Teza de doctorat a lui Bogdan Licu a fost susținută la Academia SRI și coordonată de Gabriel Oprea, fost ministru al Apărării și fost ministru de Interne. Jurnalista Emilia Șercan arăta că în cele 445 de pagini se regăsesc bibliografii din 21 de site-uri de legislație, 83 de cărți, 12 reviste și multe surse online.
Lucrarea științifică are 359 de note de subsol, cea mai mare parte fiind copiate odată cu conținutul tezei. Teza de doctorat e intitulată „Corupția – risc major la adresa securității naționale” și ar fi plagiată după cărți juridice, cursuri universitare, legi sau pagini de internet.
Și Bogdan Licu și coordonatorul său, Gabriel Oprea, riscă să fie acuzați de fals în acte publice. Se pare că amândoi au semnat, pe propria răspundere, că lucrarea este originală.