Că ne place sau nu, sunt anumite boli prin care fiecare dintre noi ajunge să treacă. Una din aceste boli, despre care trage un semnal de alarmă și medicul Monica Pop, este conjunctivita. Deși nu este o afecțiune gravă, netratată la timp poate crea complicații grave. Celebrul medic oftalmolog Monica Pop spune că netratată corespunzător, conjunctivitate poate duce la complicații ulterioare, greu de remediat.
Conjunctivita, cunoscută și sub numele de ochi roz, apare atunci când conjunctiva, partea albă a globului ocular și pleoapa interioară a ochiului, este iritată de o infecție sau de alergii. Conjunctivita este foarte contagioasă și poate fi cauzată de mai multe tipuri diferite de virusuri și bacterii.
Conjunctivita poate apărea odată cu răcelile sau cu simptomele unei infecții respiratorii, cum ar fi durerea în gât. Purtarea lentilelor de contact care nu sunt curățate corespunzător sau care nu sunt ale dumneavoastră poate provoca conjunctivită bacteriană.
Conjunctivita se răspândește cel mai adesea prin contactul direct cu ochiul prin mâini sau obiecte contaminate cu virusul sau bacteria. Se poate răspândi, de asemenea, prin intermediul picăturilor din tractul respirator. Conjunctivita alergică nu este contagioasă. Medicul oftalmolog Monica Pop trage un semnal de alarmă asupra acestei afecțiuni, spunând că netratată cum trebuie, poate duce la complicații care vor fi greu de remediat ulterior.
„Am constatat de ani de zile că oamenii nu ştiu prea multe legat de acest tip de afecţiuni oculare, deşi aproape nimeni nu scapă fără să fi făcut măcar o dată conjunctivită.
Din păcate, în această afecţiune, automedicaţia este foarte frecventă, ceea ce de multe ori duce la agravarea bolii şi chiar la apariţia complicaţiilor.”, spune celebrul medic oftalmolog Monica Pop.
Deși, aparent, o afecțiune banală, toți trecem prin ea, mai devreme sau mai târziu. Dar este extrem de important, spune Monica Pop, modul cum o tratăm și când facem asta. Cu cât conjunctivitate devine mai complicată, cu atât și tratamentele aferente vor fi mai complicate și vor necesita mai mult timp. Recomandarea medicului oftalmolog Monica Pop este să mergem din timp la medic și să facem consultațiile necesare și să ne ținem de tratamentul dat de medic.
„Trebuie să ştiţi din start că, deşi sunt afecţiuni foarte frecvente, conjunctivitele trebuie tratate serios. Trebuie tratate în funcţie de tipul lor. Din păcate medicii de familie nu ştiu să trateze nici conjunctivite şi nici alte afecţiuni oculare. Nu doresc în niciun fel să jignesc colegii medici de familie.
Dar singurul gest pe care ei ar trebui să îl facă în faţa oricărui pacient cu afecţiuni oftalmologice, este să îl trimită la medicul oftalmolog. Vă sfătuiesc deci ca pentru probleme oftalmologice să vă adresaţi numai medicului oftalmolog din policlinica (CDM) teritorială sau dintr-un cabinet de oftalmologie (nu optica). Conjunctivitele nu reprezintă o urgenţă oftalmologică. Deci nu mergeţi la spitale la camerele de gardă (Urgenţe) pentru aşa ceva.”, mai spune Monica Pop.
Persoanele care prezintă cel mai mare risc de a contracta conjunctivită sunt cele care au fost expuse la o persoană infectată cu conjunctivită virală sau bacteriană, care au fost în contact cu un iritant alergic cunoscut și purtătorii de lentile de contact. Focarele de conjunctivită sunt frecvente în cazul copiilor din grădinițe și școli, mai spune medicul oftalmolog. Conjunctivita poate apărea la unul sau la ambii ochi. Simptomele conjunctivitei sunt diverse, după cum urmează:
În cazul în care aveți aceste simptome este recomandat să megeți degrabă la un consult oftalmologic.