O afecțiune medicală periculoasă atinge niveluri record în Europa, în secolul XXI. Vorbim despre cele mai mari cifre înregistrate în ultimii o sută de ani. Despre această boală s-a scris cu foarte mult timp în urmă, fiind descoperite referiri la ea chiar și în textele religioase din Biblie. Despre ce este vorba.
Consilieri guvernamentali din țări europene solicită legalizarea unui program de vaccinare împotriva unei afecțiuni medicale periculoase, tot mai des întâlnită în secolul XXI. Este vorba despre gonoree, o infecție transmisă pe cale sexuală atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților.
Această boală, despre care se spune că s-a pomenit chiar și în Biblie, s-a răspândit atât de mult încât a atins apogeul datelor înregistrate în ultimii 100 de ani în Marea Britanie. Oficialii englezi se declară îngrijorați în privința acestor date, precizând că în perioada pandemiei COVID-19, cazurile au scăzut.
Gonoreea reprezintă o infecție transmisă pe cale sexuală, atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților, ce este cauzată de bacteria Neisseria gonorrhoeae, denumită și gonococ. Această afecțiune medicală afectează organele genitale, rectul și gâtul și, uneori, chiar și ochii.
Riscul de infecție cu gonoree este foarte ridicat în rândul persoanelor care practică relații intime neprotejate, cu mai mulți parteneri, potrivit specialiștilor în domeniul sănătății. Dacă în România datele nu sunt chiar atât de îngrijorătoare, în alte țări europene se lansează multe avertismente în acest sens.
Cele mai recente date înregistrate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, privind cazurile de gonoree din țara noastră ar fi cele din anul 2021. Ce spune analiza.
În anul 2021, dintre cele 41 de județe și municipiul București, în 12 județe din România nu s-a raportat niciun caz de gonoree. Pe teritoriul țării noastre, în urmă cu doi ani de zile, exista un total de 21 de cazuri de gonoree, majoritatea fiind raportate în rândul bărbaților, dintre care 11 proveneau din mediul urban.
Cele mai multe cazuri de gonoree la bărbați, în anul 2021, au fost înregistrate la grupa de vârstă 30-34 de ani. Au existat cazuri și la categorii de vârste mai mici, dar și mai înaintate, însă în procente mici.
Citește și: Boala rușinoasă de care a suferit Nicolae Ceaușescu în tinerețe. ”Mai trecea și pe la bordeluri!”
Recent, specialiștii în sănătate au creat un vaccin pentru gonoreea cu eficiență demonstrată la șoareci. Momentan, nu ar exista dovezi concrete că serul cu pricina ar da rezultate și în cazul oamenilor. Consilierii guvernamentali europeni solicită însă introducerea unui vaccin în acest sens.
Așa cum am explicat, dacă în România situația nu este încă alarmantă, în alte state europene sunt multe semne de îngrijorare. Anul trecut, în Marea Britanie a fost raportat un număr record de pacienți cu gonoree: 82.500. Situația este șocantă, numărul pacienților crescând cu 50 la sută, potrivit medicilor.
Citește și: Prezervativele care își schimbă culoarea în contact cu bolile sexuale
„Introducerea unui vaccin pentru a preveni gonoreea în Anglia ar fi o premieră mondială și ar trebui să contribuie în mod semnificativ la reducerea nivelurilor de gonoree, care sunt în prezent la un nivel record”, a spus profesorul Andrew Pollard, președintele JCVI.
Unul dintre simptomele principale ale gonoreei este o scurgere groasă, de culoare verzuie sau gălbuie, din organele sexuale ale pacienților. Fără tratament, această boală este extrem de periculoasă. De exemplu, dacă un nou-născut este infectat cu bacteria ce declanșează afecțiunea, poate să orbească.
Despre gonoree s-ar fi scris prima dată în anul 1870, însă această condiție medicală poate fi urmărită chiar și în vremurile descrise în Biblie, spun specialiștii. Romanii, evreii și arabi au documente în care se vorbește despre boala în cauză, dar și despre modul în care trebuie tratată.
Se crede că la această boală se face referire în Biblie, în cartea Leviticului din Vechiul Testament, unde scrie: „Din pricina scurgerii lui este necurat: fie că trupul lasă să se facă scurgerea, fie că o opreşte, este necurat” sau „După ce va fi curățat de scurgere, omul acela să numere șapte zile pentru curățarea lui”.