Statul la birou pentru o perioadă mai lungă de timp sau lucratul de acasă pot duce la apariția unor afecțiuni a coloanei vertebrale. Principala cauză care afectează această zonă este poziția incorectă. Putem scăpa de operație dacă depistăm din timp problema.
Potrivit oamenilor de știință, 20% din persoanele care stau mult pe scaun, au o poziție incorectă a spatelui și a gâtului, ajungând astfel să sufere de hernie cervicală. În cadrul rubricii ”Sfat de sănătate” de la Antena 3, neurochirurgul Horațiu Ioani a vorbit despre această afecțiune a coloanei.
”Hernia cervicală reprezintă ieșirea discului între două vertebre cervicale din diferite cauze. Aceasta apare atunci când suprasolicităm coloana cervicală. Și această suprasolicitare poate să apară când stai mult timp la birou, cu capul aplecat în faţă și coloana cervicală își pierde din poziția normală”, spune neurochirurgul, potrivit Antena3.ro.
Pentru a-ți da seama dacă suferi de hernie cervicală trebuie să fi experimentat o durere persistentă în zona cervicală. Aceasta apare când mușchii gâtului sunt suprasolicitați. Potrivit medicului specialist, pacientul nu are voie să facă un unghi mai mic de 90 de grade între gât și bărbie.
În primul rând, postura este foarte importantă. Trebuie să avem o poziție corectă la birou pentru a nu suprasolicita musculatura cervicală. În felul acesta, când petrecem mai mult timp în fața calculatorului, monitorul trebuie să fie situat la nivelul ochilor.
”Gulerul este o idee extrem de proastă, adică proastă dusă la extrem. Nu ne ajută, chiar ne fac rău într-o primă etapă. Ne ajută în anumite condiții. Sunt gulere pentru anumite patologii, dar să porți un guler doar ca să dea extra suport coloanei, în loc schimbi stilul de viaţă, asta duce la o detensionare a musculaturii cervicale. Și dacă faci asta, cumva coloana nu mai are de ce să se țină. Coloana este ținută de musculatura cervicală. Dacă musculatura respectivă o detensionezi pentru că îi dai un suport cu gulerul, practic grăbești procesul de degenerare.”, explică specialistul, potrivit sursei citate.
Pe de altă parte, un lucru îngrijorător ar fi dacă durerea cervicală este asociată cu furnicături în palme sau dureri de mână. Totodată, imposibilitatea de a mișca corect mâna sau problemele de mers trebuie să ne trimită la un consult de specialitate. Situația coloanei vertebrale se poate vedea în imaginile RMN.
Înainte de cazurile mai grave, în care este nevoie de operație, pacienții pot apela la kinetoterapeut pentru tratarea acestei afecțiuni.