Boala care face ravagii printre copii. Specialiștii trag un semnal de alarmă către părinți. Toate mamele și toți tații trebuie să știe cu ce afecțiuni se pot întâlni copiii lor, atunci când intră în colectivitate. Despre ce este vorba.
Atunci când sunt mici, copiii sunt cei mai vulnerabili când vine vorba de expunerea lor la diverși factori externi, viruși și afecțiuni care le pot afecta sănătatea, deși la început nu par foarte grave. Medicul oftalmolog Roxana Cozubaș atrage atenția părinților asupra conjunctivitei care poate apărea la copiii lor, în special atunci când intră în colectivitate.
„Avem mai mulți agenți patogeni, vorbim despre bacterii, despre virusuri sau despre fungi. Cea mai des întâlnită este conjunctivita bacteriană. Te culci seara bine și te trezești cu ochii plini de puroi. Adică niște secreții purulente, abundente, de obicei galben-verzui, care îți lipesc ochiul, nu te lasă să îl deschizi foarte ușor. Cei mici sunt mai predispuși la astfel de infecții, însă nici adulții nu sunt ocoliți.
Boala care face ravagii printre copii. Conjunctivita bacteriană apare, în special la copii, atunci când nu își igienizează corect mâinile și își ating ochii având palmele infectate cu diverși microbi. Doctorii spun că cel mai bine este ca cei mici să se spele des pe mâini, înainte de a pune mâna la ochi.
Conjunctivita bacteriană apare mai ales la copiii care merg în colectivitate și colecționează tot felul de bacterii și la copiii care trec printr-o perioadă de răceală, nas înfundat, secreții nazale abundente, pentru că există o comunicare naturală între ochi și nas și atunci toate secrețiile din nas pot urca și la nivelul ochilor”, a declarat medicul Roxana Cozubaș, potrivit antena3.ro.
Boala care face ravagii printre copii. Deși conjunctivita bacteriană se manifestă ca o mică infecție la nivelul ochilor, tratamentul pentru a scăpa de această afecțiune este foarte simplu de urmat. Medicii spun că această boală se comportă precum o răceală care trece într-o săptămână. În cazul în care conjunctivita nu dispare în șapte zile, se administrează un antibiotic local.
„Le spun mămicilor să nu intre în panică, 24-36 de ore pot face doar igienă locală, există șervețele, sau cu ser fiziologic și comprese sterile. Șterg ochișorii, fiecare ochișor cu câte o compresă și s-ar putea ca lucrurile să se calmeze. Și nu uităm să tratăm și infecția de bază, dacă e vorba de ceva din sfera ORL.
Preferăm să dăm acest antibiotic atunci când lucrurile devin puțin mai supărătoare. Totuși, este bine de știut că tratamentul este unul local, care nu acționează la nivel sistemic, nu este unul luat pe gură, dar totuși el se dă pe o perioadă fixă, de 5-7 zile. Pentru că este ca un tratament normal cu antibiotic. Pentru că, dacă îl intrerupi înainte de a se fi terminat, riști să faci o floră care nu mai reacționează ulterior la alte cure de antibiotice.”, a completat specialistul pentru sursa citată.