Obezitatea este boala pe care România o trece cu vederea. Prea mulți copii mănâncă prost și, deseori, emoțional. Părinții realizează că la mijloc este o problemă tocmai după ce zahărul, sucurile, fast-food-ul și în special lipsa mișcării dau peste cap acul cântarului. Unul din doi elevi este supraponderal.
În 2013, România ocupa locul III la obezitate în Europa, conform unui raport al Comisiei Europene. De atunci, obezitatea s-a instalat și în rândul copiilor. Mâncăm din mers, pe stradă, și facem alegeri nesănătoare fiindcă sunt la îndemână. Aici avem patiseriile, care sunt la fiecare colț de stradă pentru a ne desfăta papilele, dar nu și sănătatea.
Obezitatea nu doare, dar produce modificări în toate funcțiile organismului uman. Peste ea, o infecție virală poate însemna risc vital. Această boală intervine negativ în trei direcții principale: respirație, în compoziția sângelui și în tot sistemul imunitar. Țesutul adipos în exces limitează schimburile de gaze de la nivelul plămânilor, adică persoanele obeze se oxigenează slab.
„Obezitatea asociază un sindrom pro-coagulant, sângele se coagulează mai uşor, apar tromboze, virusul face același lucru şi agravează situaţia”, a explicat prof. dr. Cătălin Copăescu, chirurgie minim invazivă, pentru Pro TV.
Nu în ultimul rând, kilogramele de grăsime afectează răspunsul imun. Celulele imune, numite macrofage, se infiltrează în țesutul gras și determină inflamația în mod normal. Dacă apare această inflamație, vorbim despre o persoană cu riscuri. Din acest motiv, dacă sunteți supraponderali, vi se recomandă să faceți atât testele de inflamație, cât și să vă dozați vitamina D din sânge. Cea din urmă reglează răspunsul imun. De regulă, nivelul ei este scăzut în bolile care au o componentă inflamatorie.
În afară de consumul exagerat față de necesarul fiecăruia, sedentarismul este responsabil la rândul lui de obezitate. Activitățile copiilor în aer liber sunt mai puține de când tehnologia a devenit accesibilă. În ceea ce-i privește pe adulți, aceștia recunosc anumite momente din viață care au favorizat creșterea în greutate: sarcina, menopauza, stresul. Sunt și alți factori care pot determina această boală, anume bolile endocrine, unele medicamente sau bolile genetice.
Pacientul supraponderal sau cel obz este predispus apariției bolilor cronice, pulmonare, a diabetului zaharat de tip 2, boli ale articulațiilor sau probleme legate de infertilitate.
Nutriția este un important factor de risc pe care îl puteți schimba pentru a preveni apariția obezității. O dietă echilibrată este primul pas care trebuie luat în calcul. Practic, este ceea ce se poate face cu un minim de efort, apoi se trece către mișcare, în funcție de kilogramele avute.