Împrumutul la bancă este păcat – acesta este mesajul ce a devenit viral pe platformele sociale, fiind distribuit pe paginile mai multor instituții ce țin de Biserica Ortodoxă. Ce mare păcat se ascunde, de fapt, în spatele demersului. Din om liber, ajungi să fii sclav.
Paginile de internet au devenit, în ultimii ani de zile, și mijloace prin care credincioșii „discută” cu liderii lor spirtuali diverse subiecte, mai mult sau mai puțin sensibile. Un astfel de exemplu este un material video publicat pe pagina de Facebook Parohia Ortodoxă Dumbrava – Județul Alba.
Printre credincioși s-au ridicat întrebări referitoare la împrumuturile făcute la bănci. Este păcat sau nu este păcat să împrumuți bani de la o instituție bancară? Un preot a explicat pe înțelesul tuturor contextul în care oamenii ajung să ia bani cu împrumut, precum și starea spirituală a lor, în general.
Te-ar putea interesa și: Ce nu este bine să faci în Postul Crăciunului 2023. E complet interzis să se întâmple asta
Oamenii doresc să se împrumute la bancă, în general, pentru că vor să trăiască mai bine decât le permit mijloacele lor reale, la momentul respectiv. În termeni mai religioși, omul caută să trăiască mai presus de mijloacele și vrednicia lui, în loc să fie smerit și să se mulțumească cu ceea ce are.
„Hai să o spun așa, mai de-a dreptul: tu ești proletar și vrei să fii boier. Dar tu ești pălmaș, tu trebuie să muncești cu sapa. Nu, vreau să trăiesc ca un boier, vreau să am Mercedes-ul sau Rolls Royce-ul la scară”, s-a exprimat preotul, într-un material video devenit viral.
Liderul spiritual a explicat că în spatele acestei atitudini se află păcatul mândriei. Acesta atrage după sine și sclavia, fiindcă odată împrumutat la o bancă nu mai poți fi om liber. Păcatul mândriei este unul subțire, potrivit explicațiilor oferite de preot.
Te-ar putea interesa și: Zilele din decembrie în care nu ai voie să speli. E mare păcat!
„Cum se numește păcatul ăsta? Că e un păcat! E un păcat subțire, așa se cheamă – păcatul mândriei, păcatul slavei deșarte. În momentul în care tu îți faci nu știu ce casă, îți iei o mobilă de lux, ai o mașină super, imaginea ta în ochii lumii e mult peste valoarea ta, nu?
Tu neavând cu mijloacele tale, cu valoarea ta reală posibilitatea să ai acești bani, vine banca – eu aș zice că vine altcineva – și spune: Ba se poate, te ajut eu. De ce? Pentru că în felul ăsta, te-a legat și tu din om liber ai ajuns sclav”, a spus preotul.