Crăciunul este una dintre cele mai îndrăgite sărbători din an. La fel ca multe alte evenimente, este patronată de unele tradiții și obiceiuri ce trebuie respectate cu sfințenie, dacă vrei să ai parte doar de bine în perioada ce urmează. Află în rândurile de mai jos care sunt zilele din decembrie în care nu ai voie să speli. Ce spun învățăturile religioase despre astfel de sarcini.
Crăciunul este sărbătoarea care adună toți membrii familiei laolaltă în această perioadă a anului. Gospodinele au făcut eforturi pentru a organiza cele mai îmbelșugate mese. Nici sarcinile de curățenie nu au fost ignorate. Ajunul Crăciunului nu este marcat, în Calendarul Ortodox, cu cruce roșie astfel încât româncele au timp să ducă la capăt treburile nefinalizate.
Mulți se întreabă ce este voie să faci în următoarele zile, care sunt de sărbătoare. Înainte de a vorbi despre acest lucru, să comentăm câteva dintre obiceiurile ce se respectă în Ajunul Crăciunului. În ziua de sâmbătă, 24 decembrie, copiii merg cu colindatul. Colindătorii sunt răsplătiți cu covrigi, mere, nuci și turte specifice. Mai nou, însă, primesc și bani.
Tradițiile din Ajunul Crăciunului spun că acum este momentul potrivit pentru fetele nemăritate să își viseze ursitul. Pentru a se întâmpla acest lucru, trebuie să pună la fereastră câteva bucăți mici din mâncărurile și deserturile gătite pentru masa de Crăciun. Se spune că, procedând astfel, vor putea să afle cu cine le este destinat să se mărite.
În Ajunul Crăciunului, nu se bea rachiu, întrucât este considerată băutura diavolului. Nici vin roșu nu se consumă, acesta putând fi servit la mese doar în zilele oficiale de sărbătoare. Se folosesc doar pahare speciale, din care s-a băut și la nunți, botezuri, cununii. Astfel, vei avea parte de noroc și prosperitate în perioada ce urmează.
Revenind, însă, la sarcinile de curățenie, se spune că este păcat să te îndeletnicești cu astfel de treburi în zilele oficiale de sărbătoare. Preoții spun că prima și a doua zi de Crăciun sunt marcate în Calendarul Ortodox cu cruce roșie. Asta înseamnă că gospodinele nu au voie să spele rufe.
Ajunul este ultima zi, înainte de Crăciun, când româncele mai pot spăla hainele murdare. Nu este, însă, interzis să dai cu mătura după ce strângi bucatele de pe mese în prima și a doua zi de Crăciun, au mai explicat liderii spirituali.
O altă zi din luna decembrie în care nu este permis să spălăm rufele sau să facem alte treburi casnice asemănătoare este 27 decembrie. Atunci, credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Ștefan. Nu este voie nici să ne implicăm în conflicte cu oamenii în această zi. Se spune că este mare păcat să facem așa ceva. Ne va merge rău tot anul viitor.