Ai auzit vreodată despre biserica din România care este unică în lume prin sfinții pe care îi prezintă? Aceștia au aureole negre în memoria lui Mihai Eminescu. Află în rândurile de mai jos care este povestea lăcașului sfânt și care este particularitatea ce îl face atât de special chiar și dincolo de granițele țării noastre. FOTO
Știai că singurul loc din lume unde sfinții au aureole negre este o biserică din România? Este vorba despre Biserica Sfinții Voievozi din Ipotești, un lăcaș de cult ortodox, construit în perioada anilor 1929-1939, în curtea complexului memorial Mihai Eminescu, unde se află și mormintele familiei Eminovici.
Biserica Sfinții Voievozi din Ipotești nu a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Botoșani, în primă fază, însă mormintele familiei marelui poet din dreptul altarului ocupau numărul 513 pe această listă, potrivit informațiilor disponibile în spațiul public la momentul redactării acestui material.
Lăcașul de cult a fost ridicat după stingerea din viață a poetului Mihai Eminescu, iar arhitectura sa este cu totul deosebită.
„Este o pictură unicat în lume. Nicăieri sfinții nu au aureolele negre”, a explicat specialistul Dănuț Huțu, director al Direcției de Cultură și Patrimoniu din Botoșani, potrivit adevarul.ro.
Iconografia bisericii este considerată unicată în lume pentru că, în semn de doliu etern pentru moartea poetului Mihai Eminescu, ctitorii au hotărât ca sfinții pictați să poarte aureole negre, în locul celor aurii.
„Sfinții poartă doliu pentru Eminescu. Așa au fost concepuți. Aici, la Ipotești, după moartea poetului, până și mucenicii și tot cosmosul întruchipat aici poartă doliu pentru destinul tragic al lui Eminescu”, a spus cercetătorul Valentin Cosereanu, de la Memorialul Ipotești.
Mai există un detaliu care atrage atenția la Biserica Sfinții Voievozi din Ipotești. Există o frescă în care apare un diavol, ce nu are culoarea neagră, precum mucenicii sau sfinții, ci albă. Imaginea îl afișează ispitind, ținând în mână o coală de hârtie, un bărbat matur, cu barbă, îmbrăcat în haine monahale, care strânge la piept o carte.
La Biserica Sfinții Voievozi din Ipotești, poetul Mihai Eminescu a fost pictat pe peretele din stânga al lăcașului de cult, în mărime aproape naturală, înfățișat în postura unui tânăr de douăzeci de ani. În dreapta este reprezentat Regele Carol al II-lea. Sfântul Arhanghel Mihail are, de asemenea, chipul lui Mihai Eminescu.