26 nov. 2020 | 14:06

Descoperire istorică în Botoșani. Era în cimitirul vechi, fix lângă biserică

Știri generale
Descoperire istorică în Botoșani. Era în cimitirul vechi, fix lângă biserică
Descoperire istorică în Botoșani. Era de negăsit până acum

Un grup de la Memorialul Ipotești a făcut o descoperire istorică în Botoșani, în Călinești-Cuparencu, sat în care s-a născut tatăl lui Mihai Eminescu, Gheorghe Eminovici, și în care bunicul poetului, Vasile Iminovici, a fost dascăl.

Tabloul este complet. Descoperire istorică în Botoșani. A fost căutat de multe ori, dar a rămas neindentificat până acum

Un gup de la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, format din manager Ala Sainenco, șef serviciu Mihaela Anițului, consultant Liliana Grecu, a vizitat de câteva ori, în această toamnă, satul Călinești-Cuparencu, din comuna Șerbăuți, județul Suceava, Bucovina.

Într-una dintre vizitele de documentare, echipa a găsit în cimitirul vechi de lângă biserică în care s-au păstrat puține cruci piatra de mormânt a lui Vasile Iminovici, neindentificată până acum. Semnele chirilice sunt: „Aice odihnește robu lui Dumnezeu Vasilie Ieminovici, capelu (?), 1859”. Anul 1859 este, cel mai probabil, anul instalării crucii, căci Condica morților eparhiei Călinești de la anul 1802 până la 1856, consultată și de grupul în cauză la Arhivele Sucevei, fixează clar data și anul morții lui Vasile Iminovici, anume 20 februarie 1844.

„Stăturăm printre pietrele de cimitir mai mult de o oră, căutând mormântul vreunui Eminovici. De astă dată truda noastră a fost fără nici un succes. Pe multe dintre pietrele de mormânt, mai vechi crescuse mușchi care mânca contururile slovelor săpate cu dalta. Ploaia, zăpada, lovite de vânt asupra lespezii nisipoase îndepărtă legăturile dintre cuvânt și cuvânt, dintre semn și semn. Ne-am încredințat că nu e cu putință să prindem de acolo vreun înțeles. Mormintele mai noi și mai bine conservate nu ne vorbeau nimic despre familia Eminovici. Ne-am hotărât să ieșim din cimitir” – scrie Vasile Gherasim.

  • Locul înmormântării dascălului din Călinești a fost descoperit după aproape 100 de ani.

Acum, tabloul este complet. Cum în arealul de la Ipotești pot fi văzute atât casa copilăriei lui Mihai Eminescu și mormintele părinților săi, în Călinești, în apropierea odăii reconstituite a bunicilor poetului, în curtea bisericii în care a slujit dascălul Vasile Iminovici, poate fi văzută crucea sa de piatră.

Călinești (Șerbăuți), Suceava

Această localitate se află la o distanță de circa 24 de kilometri nord-est de municipiul Suceava și aparține de comuna Șerbăuți, reînființată ca unitate administrativ-teritorială în anul 2003. Ea este cunoscută prin faptul că aici au locuit bunicii marelui poet național Mihai Eminescu. Tatăl său, George Eminovici, a plecat mai întâi la moșia boierului Balș din Dumbrăveni, apoi s-a mutat la Ipotești.

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Ce diferență mare de vârstă este între fiica Ralucăi Moianu, Mara, și avocatul vedetelor, Virgil Boglea
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Carmen Brumă, dezvăluiri fără precedent după 25 de ani de relație cu Mircea Badea. 'Am mers mai departe'
Unica.ro
Gestul inedit făcut de un star de Hollywood la Londra. Oamenii au rămas surprinși
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Viitorul președinte al României. Ion Iliescu, mesaj pentru români: Să nu creadă că cei care tac nu fac
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
VIN AJUTOARELE FINANCIARE! Cine primește bani la IARNĂ
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Il mai știi pe Emiluț, copilul devenit viral pentru că nu voia să meargă la grădiniță? Cum arată acum, la 12 ani
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro