Este un bilanț trist la două decenii de la atentatele de la 11 septembrie. Mai mulți oameni au murit din cauza unor boli cauzate de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 decât au murit chiar în ziua atacurilor teroriste, se arată într-un raport al fondului de indemnizație a victimelor.
Astfel, peste 67.000 de cereri de indemnizație au fost depuse la acest fond de când a fost deschis, în 2011, de către persoane ce se aflau în apropierea locului în care s-au produs atentatele Al-Qaida, cum două decenii, și care au dezoltat după aceea diverse patologii.
Cele mai multe cereri au fost depuse de către persoane care locuiau sau munceau în apropierea Turnurilor Gemene World Trade Center, de la New York. Surparea acestor clădiri a provocat fumuri toxice ce au împânzit cartierul vreme de săptămâni.
Aproape jumătate dintre aceste dosare se referă la persoane care au făcut cancer, iar 3.900 de dosare au fost depuse în numele unor persoane decedate.
”Acest lucru înseamnă că bilanţul persoanelor a căror moarte pare că a fost cauzată de boli legate de 9/11 este de-acum mai mare decât cel al persoanelor moarte la 11 septembrie”, a subliniat ieri directoarea fondurilor, Rupa Bhattacharyya.
Amintim că la data de 11 septembrie 2001, o zi, care a intrat în istorie, aproximativ 3.000 de oameni au murit după deturnarea a patru avioane de linie, dintre care două au fost izbite de zgârie norii din Manhattan, unul de Pentagon, iar un altul s-a prăbuşit într-o zonă împădurită din Pennsylvania, după un contraatac al pasagerilor. Majoritatea covârșitoare a celor morți era civilă, inclusiv cetățeni din 90 de țări.
Ulterior, un fond de indemnizaţie a fost înfiinţat, fond destinat rudelor persoanelor dispărute şi supravieţuitorilor. În anul 2011, o lege a relansat şi a lărgit fondul la un nou public, după apariția unor cancere în rândul pompierilor şi persoanelor ce au îndepărtat moloz la New York.
În urmă cu doi ani, mandatul acestui fond a fost prelungit până în 2090. De altfel, cereri continuă să fie depuse, iar 900 de dosare s-au depus lunar în 2021, conform spuselor lui Rupa Bhattacharyya, ce subliniază că încă este dificil să se estimeze un bilanţ total al dramei.
”Tragedia de la 11 septembrie continuă”, a subliniază aceasta.
Pentru moment, acest fond a stabilit că peste 41.000 de dosare sunt legitime, dintre care 2.132 privesc persoane decedate, plătind în total indemnizaţii în valoare de aproape nouă miliarde de dolari.