Pe zi ce trece panemia face victime, iar numărul de cazuri crește. Fie că vorbim doar de persoanele infectate, fie că vorbim de cei decedați, numărul crește de la zi la zi. Suntem în pragul atingerii unei cifre dramatice de noi infectări, ceea ce poate determina, și în cazul României, un lockdown. De altfel a fost anticipat în ultima vreme de tot mai multe voci de specialiști.
În contextul pandemiei, România, s-au confruntat cu provocări mari în ceea ce privește gestionarea răspândirii și limitarea impactului bolii. Problemele au variat de la infrastructura medicală la aspectele demografice și socioculturale. Implementarea rapidă a măsurilor de control au eșuat în a limita creșterea numărului de cazuri.
Un alt efect a fost supraîncărcarea unui sistem de sănătate deja provocat în fazele inițiale ale epidemiei. Autoritățile se încăpățânează să nu adopte metodele occidentale de testare în masă, iar rezultatele se văd în numărul mare de noi infectări. Gestionarea crizei în România ilustrează importanța unui răspuns inițial rapid care ia în considerare rolul jucat de aspectele socioculturale în contextul unei epidemii.
Astăzi Grupul de Comunicare Strategic anunța o cifră alarmantă de noi cazuri de infectare, și vorbim aici de 9.714 cazuri noi de persoane infectate, dintr-un total de 276.802 de persoane, la nivel național. Predicțiile date, nu cu mult timp în urmă, că vom ajnuge la 10.000 de cazuri, iată că se apropie.
Neajunsurile dintr-un sistem medical și-așa sufocat, dar și lipsa de coeziune și decizii, au cauzat deja probleme. Lipsa echipamentelor necesare, a facilităților medicale inadecvate, aprovizionarea insuficientă este unul din factor. În afară de asta, medicii deja obosiți, unii chiar infectați. Și asta a determinat acest nou număr de cazuri. Sistemul românesc de sănătate se confruntă, de asemenea, cu problema insuficienței de personal medical. Multe zone rurale nu au acces proximal la unitățile de asistență medicală. Cele mai apropiate facilități medicale sunt adesea situate la distanțe considerabile.
Împreună, aceste probleme preexistente au exacerbat provocările pandemiei și creșterea progesivă a numărului de cazuri, acum aflându-ne în pragul de 10.000 de cazuri pe zi. Lipsa testărilor masive, lipsa de coerență în decizii, la nivel local și național, lipsurile sistemului medical românesc, nu fac altceva, decât să adâncească și mai mult criza. Rămâne să vedem ce se va întâmpla în zilele următoare, dar cu certitudine, în următoarele 24 de ore vom auzi că am trecut și de acest prag limită, de 10.000 de cazuri.
În ultimele 24 de ore România, din păcate, a înregistrat decesul a 7.540 de persoane diagnosticate cu infecția cu noul virus, cu vârsta cuprinsă între 40 și peste 80 de ani.