Bicarbonatul de sodiu te poate ajuta să-ți albești dinții cu costuri minime și, mai ales, fără o vizită la stomatolog, în cazul în care îți este frică sau nu ai bani de un consult. Totuși, în ciuda efectelor benefice pe car ele vei citi, e bine să știi că doar medicul îți va da cea mai bună recomandare.
Bicarbonatul de sodiu este un fel de panaceu, un leac bun la toate. Cel puțin aparent. În realitate, nu este chiar o substanță minune, dar are proprietăți benefice pentru o o mulțime de situații. E valabil și în cazul dinților și sunt numeroși stomatologi care-l recomandă dacă vrei să-ți albești dinții.
Într-un pahar mai mic sau o ceașcă se amestecă 1 – 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu. Cantiatea de apă trebuie să fie într-atât încât, în urma amestecului, să se formeze o pastă, deci nu trebuie diluat.
Nu adăuga în acest amestec suc de lămâie, căpșuni sau orice alt fel de suc de fructe pentru că acestea sunt acide și nu fac decât să-ți erodeze mai rău smalțul dinților. Evident, nu trebuie să adaugi nimic pentru a avea un gust mai bun. Apa și bicarbonatul sunt tot ce-ți trebuie.
Nu pune foarte mult din acea pastă pe periuța de dinți. Periază-i apoi cu pasta de bicarbonat de sodiu timp 1 – 2 minute. Nu peria cu putere și e recomandat să folosești o periuță cu peri moi, pentru că acea pastă are textură abrazivă și erodează smalțul dinților. De fapt, aceasta este modalitatea prin care îndepărtează petele sau aspectul îngălbenit de pe dinți.
Încearcă să nu dai și pe gingii dacă ai probleme cu ele, iar apoi, clătește gura doar cu apă.
Nu toți specialiștii sunt de acord cu utilizarea acestei metode „băbești” pentru că, în anumite cazuri, poate face mai mult rău decât bine.
Principala recomandare a medicilor stomatologi este să nu-ți periezi zilnic dinții cu o astfel de pastă făcută în casă. Dacă ai un smalț subțire, e bine să-i periezi prin acea metodă doar odată la 7 – 10 zile.
De asemenea, trebuie să ai în vedere și efectele nocive ale bicarbonatului: