Cei mai mulţi dintre noi ştiu că, în dieta noastră, sunt anumite băuturi dăunătoare, însă continuăm să le consumăm fără a ne gândi cât de mult ne afectează sănătatea. Medicii trag, însă, un semnal de alarmă şi recomandă să le eliminăm complet.
Din ce în ce mai mulţi medici atrag atenţia asupra consumului de sucuri, cafea în exces au alcool, însă prea puţini sunt cei care chiar ţin cont de aceste recomandări. În spatele acestor sfaturi stau studii care arată cât de dăunătoare pot fi anumite băuturi pentru sănătate. Acestea pot duce, în timp, la boli incurabile, la îngroşarea sângelui sau chiar infarct. Iată care sunt băuturile care îţi distrug organismul!
Consumul de alcool în mod obişnuit îţi poate face mai mult rău decât îţi închipui. Acesta acţionează ca un factor de stres puternic, creşte tensiunea arterială, eliberează în exces substanţe precum zahărul sau cortizonul şi afectează celulele nervoase din cauza produşilor de înaltă toxicitate rezultaţi din descompunerea acestuia.
De asemenea, specialiştii spun că organismul foloseşte enorm de multă energie pentru a înlătura alcoolul din organism, iar în timp asta poate duce la distrugerea neuronilor. Printre cele mai frecvente efecte se numără: hepatita cronică, diabetul zaharat, pancreatita, ciroza hepatică, accidentele cerebrale, dar şi gastritele.
Printre cele mai consumate lichide de români sunt sucurile acidulate, motiv pentru care medicii încearcă, cu fiecare ocazie, să explice acestora efectele negative pe care le au asupra sănătăţii. În fiecare an, pe întreg Mapamondul, mor peste 200.000 de oameni din cauza acestor băuturi acidulate. Motivul?! Ele cresc incredibil de mult presiunea sanguină din cauza aportului de sodiu şi zahăr.
Potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Americană a Bolilor de Inimă, dacă obişnuieşti să bei chiar şi un pahar de suc acidulat pe zi, pentru o perioadă mare de timp, vei avea un risc cu 48% mai mare de a fi diagnosticat cu sindromul metabolic, un predecesor al bolilor de inimă şi diabetului. De asemenea, aceste băuturi răcoritoare reprezintă unul dintre motivele care duc la apariţia diabetului de tip 2.
Dacă faci parte din categoria persoanelor care obişnuiesc să bea cafea tare în fiecare zi, atunci trebuie să afli la ce pericole te expui. În primul rând, spun cercetătorii, 19 din cele 100 de substanţe chimice conţinute de cafeaua prăjită sunt cunoscute ca fiind agenţi cancerigeni. De asemenea, aceasta poate cauza gastrită şi ulcer, dar creşte şi nivelul colesterolului.
Cafeaua este nocivă şi pentru cei diagnosticați cu hipertensiune arterială ușoară. Un studiu britanic a relevat că patru cești de cafea consumate zilnic pot crește cu până la patru ori riscul de atac de cord în rândul tinerilor hipertensivi.