Vremea aspră a iernii poate face ravagii în organism, lăsându-vă pielea uscată și corpul deshidratat. Chiar dacă răspunsul la sete se diminuează din cauza temperaturii scăzute, a rămâne bine hidratat în timpul iernii este la fel de crucial ca și în timpul sezonului de vară.
„În climatele reci, pierderile de lichide corporale pot fi la fel de mari ca și cele din climatele calde, din cauza ratelor ridicate de cheltuieli energetice, a utilizării de haine grele și a pierderilor crescute în urină”, subliniază Institutul European de Hidratare.
Un aport inadecvat de apă poate provoca oboseală, crampe musculare, dureri de cap și chiar amețeli.
Țineți la distanță deshidratarea din timpul iernii cu aceste strategii inteligente pentru a vă crește aportul de apă.
Stabiliți un obiectiv de băut apă. Stabilirea unui obiectiv zilnic de apă este una dintre cele mai simple modalități de a urmări consumul de apă.
De asemenea, faceți-vă un obicei din a purta o sticlă de apă peste tot unde mergeți, inclusiv la serviciu, deoarece aceasta acționează ca un memento fizic pentru a vă menține hidratat. Este recomandabil să optați pentru o sticlă din sticlă incasabilă, deoarece este mai sigură pentru sănătatea dumneavoastră, precum și pentru mediu.
Beți smoothie-uri de casă și băuturi calde sănătoase, cum ar fi ceaiul verde, ceaiul cu scorțișoară și ciocolata caldă. În plus, reduceți consumul de alcool, deoarece este un diuretic (adică vă face să urinați mai des) și, prin urmare, deshidratează.
Totuși, există o băutură care vă ajută cu hidratarea, dar pe care puțini oameni o consumă.
„Nevoia noastră de hidratare nu se schimbă în lunile de iarnă. Cantitatea totală de lichide pe care trebuie să le consumăm într-o zi include atât băuturi, dar şi alimente.
Aproximativ 80% din necesarul de apă al organismului uman ar trebui să provină din lichide, iar restul de 20% din fructe şi legume, care sunt, de asemenea, bogate în apă.
Deşi barometrul consumului recomandat este de doi litri de lichide pe zi, majoritatea persoanelor au nevoie de o cantitate mai mare, în funcţie de înălţime,
sex, greutate, starea generală de sănătate, cu precădere acele persoane care practică sport“, explică conf. dr. Corina Zugravu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice.
Consumul de alimente pline de lichide, cum ar fi portocalele, fulgii de ovăz, pepenele galben, țelina, căpșunile și iaurtul, este o modalitate excelentă de a strecura mai multă apă în dieta zilnică.