Știai că există o băutură care se bea înainte de cafeaua de dimineață? Ei bine, da, este vorba despre ceaiul verde.
Ceaiul verde trebuie consumat neîndulcit și trebuie făcut cu frunze de calitate, pentru a beneficia de antioxidanții săi. El nu trebuie însă consumat oricum, ci o variantă este să îl bei înainte de cafeaua de dimineață. Acesta conține cofeină, însă într-o cantitate mică. Trei cești pe zi de ceai verde pe zi sunt suficiente a se consuma. El conține până la 40 la sută antioxidanți, vitamine și minerale, precum: vitaminele A, B, E si C, fier, calciu, fosfor si potasiu, teina, aminoacizi, proteine, dar și alcaloizi.
Cea mai cunoscută metodă de preparare a ceiului verde este prin infuzie. Iată ce reguli trebuie să urmezi în prepararea lui.
Se păstrează proporția între apă și ceaiul verde. Astfel, pentru fiecare 2 gr de ceai verde este nevoie de aproximativ 150 ml de apă. Se folosește apă de bună calitate, precum apa filtrată. În niciun caz nu se folosește apă distilată.
Se folosește un ceainic de dimeniuni potrivite pentru a pregăti infuzia, în funcție de numărul de cești pe care vrei să le prepari. Prepară ceaiul verde în patru pași, fiecare la fel de important:
Mai întâi se pun frunzele sau pliculețele de ceai verde în ceainic. Într-un alt ibric, se fierba apa până la temperatura dorită, în funcție de tipul de ceai verde folosit. Se folosește un termometru de bucătărie pentru a ști când apa a ajuns la temperatura ideală. Se pune apoi apa fierbinte peste ceaiul verde, apoi se acoperă ceainicul și se așteaptă până când infuzia este gata. Se pune ceaiul în cești. Iar ca să te asiguri că aroma este împărțită în mod egal, se pune câte puțin ceai în fiecare ceașcă și se repetă operațiunea până la ultima picătură de ceai.
De menționat este că fiecare varietate de ceai verde are nevoie de o cantitate diferită de apă și de un timp de infuzie diferit, la temperaturi diferite. În țara noastră, ceaiul verde se comercializează în mai multe forme, precum, frunze uscate, pulbere, capsule sau pliculețe, iar de cele mai multe ori poate fi găsit în amestec cu alte plante sau fructe, precum lămâile, ghimbirul, iasomia, portocalele, rodia sau ginsengul. Ca să nu-și piardă aroma, frunzele de ceai trebuie ținute într-un recipient etanș și păstrat la rece.