Dăncilă, un premier nefrecventabil: cine și-a anulat vizita în România după declarația privind ambasada din Israel

Dăncilă, un premier nefrecventabil: cine și-a anulat vizita în România după declarația privind ambasada din Israel

Declarația Vioricăi Dăncilă, referitoare la mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, nu a rămas fără ecou. Mai multe înțelegeri bilaterale au fost anulate de oficialii străini.

Regele Iordaniei, Abdulah II, și-a anulat vizita în România, o deplasare programată pentru începutul acestei săptămânil potrivit Arab News.

Anunțul oficial a fost făcut de Curtea Regală a Iordaniei. Oficialii au explicat că decizia are legătură cu declarațiile făcute de premierul Viorica Dăncilă.

”Decizia a venit în semn de solidaritate cu Ierusalimul, ca urmare a declarațiilor de duminică ale premierului Viorica Dăncilă cu privire la intențiile de a muta ambasada la Ierusalim”.

Declarația premierului Dăncilă produce efecte

Regele Iordaniei avea programate întâlniri atât cu președintele Klaus Iohannis, cu șefii Parlamentului, dar și cu Raed Arafat.
În vizita care ar fi urmat să înceapă luni ar fi trebuit să fie semnate mai multe înțelegeri și memorandumuri. Pe agendă se aflau, de asemenea, și documente oficiale referitoare la  organizarea unui forum economic româno-iordanian.

Dăncilă, un pas înapoi după declarația controversată

Premierul s-a grăbit să anunțe mutarea ambasadei din Israel – de la Tel Aviv la Ierusalim, fără să existe un consens în acest sens.

„Sunt încântată să anunț astăzi, în fața audientei AIPAC că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care-l conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”.

Numai că premierul nu avea obținut un consens pe acest subiect. Dovadă stă comunicatul trimis de președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a reamintit faptul că deciziile de politică externă sunt luate de Palatul Cotroceni.

„Decizia finală aparține Președintelui României, care este, potrivit Constituției, titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern. Administrația Prezidențială nu a primit până în prezent analiza care a fost anunțată în repetate rânduri de Guvern”.

Pusă la colț din toate părțile, Viorica Dăncilă a încercat să-și nuanțeze declarația. A spus, la Antena 3, că și-a exprimat doar o opinie personală. L-a atacat, însă, din nou pe președinte.

„În discursul meu am vorbit despre mutarea ambasadei la Ierusalim, dar am spus, am formulat într-un mod corect, am spus că trebuie să îndeplinim toţi paşii constituţionali, nu am spus eu voi muta ambasada, am spus că trebuie să respectăm Constituţia. De aceea cred că declaraţia preşedintelui şi modul în care s-a exprimat preşedintele, vorbind despre ignoranţă, despre faptul că nu se ştiu paşii de către premierul României, nu a făcut decât să mă dezamăgească pentru că eu am avut o abordare corectă. Şi am luat în calcul faptul că Constituţia trebuie respectată, că opinia mea este că trebuie să facem acest pas asta este altceva, dar este o opinie personală, important este să respectăm Constituţia României”.
Viorica Dăncilă, premierul României

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI