Bani pentru sute de mii de români de la Uniunea Europeană. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Bani pentru sute de mii de români de la Uniunea Europeană. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Bani pentru sute de români de la Uniunea Europeană. Care este condiția?

Economia dirijată de pandemia de coronavirus a împins Comisia Europeană să creeze un fond de solidaritate în valoare de 100 de miliarde de Euro sub numele de SURE. Care sunt condițiile obținerii împrumutului?

Uniunea Europeană vine cu 5 miliarde de euro pentru România

Efectele economice în contextul pandemiei de coronavirus a făcut Comisia Europeană să alimenteze cu 100 de miliarde de euro un fond de solidaritate ce este destinat salvării locurilor de muncă, arată economica.net. România a semnat un memorandum prin care să poată retrage 5 miliarde de euro din fondul SURE, bani care trebuie să vină în ajutor muncitorilor pentru a-și sprijini întreprinderile ca în cele din urmă să se mențină pe linia de plutire după această perioadă grea. Presiunea bugetului din timpul crizei sanitare a schimbat traiectoria multor afaceri, iar prin această inițiativă UE vine în ajutor.Un răspuns oficial al Comisiei indică faptul că instrumentul SURE este un element din strategia Comisiei pentru protejarea cetățenilor și atenuarea cosecințelor socio-economice ale pandemiei de COVID-19.

„Multe întreprinderi care întâmpină dificultăți sunt nevoite să suspende temporar sau să reducă substanțial activitățile și programul de lucru al angajaților lor. Prin evitarea concedierilor, schemele naționale (gen plata de la buget a șomajului tehnic) pot preveni un șoc temporar care să aibă consecințe negative mai severe și de lungă durată asupra economiei. Acest lucru ajută la susținerea veniturilor familiilor și la păstrarea capacității productive și a capitalului uman al întreprinderilor și al economiei în ansamblu”
Oficialii de la Bruxelles

5 miliarde de euro de la Uniune pentru salvarea locurilor de muncă din România
5 miliarde de euro de la Uniune pentru salvarea locurilor de muncă din România

Condițiile obținerii împrumutului

Un stat membru solicită asistența financiară, Comisia consultă statul membru în cauză și verifică măsura creșterii cheltuielilor publice direct legată de crearea sau extinderea schemelor de muncă temporare. Comisia evaluează condițiile împrumutului, suma, scadența medie maximă și stabilește costurile și modalitățile tehnice de implementare. Ulterior, pe baza consulătrii se prezintă Consiliului european propunerea de decizie pentru asistență financiară.

  • Textul memorandumului semnat de România cu UE pentru finanțarea aferentă va fi cel mai probabil făcut public în cursul acestei săptămâni. Instrumentul va începe să funcționeze odată ce toate statele membre s-au angajat pentru garanțiile în cauză. La fondul SURE, România contribuie cu o garanție de 300 de milioane de euro.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI