Uniunea Europeană își închide granițele, în mod oficial: care sunt excepțiile de la regulă

Uniunea Europeană își închide granițele, în mod oficial: care sunt excepțiile de la regulă

Oficialii Uniunii Europene se grăbesc să adopte soluții din ce în ce mai radicale pentru micșorarea ritmului de răspândire a infecțiilor cu coronavirus. În acest, tocmai a fost luată o decizie fără precedent.

În unanimitate, în cadrul unei teleconferințe cu toți liderii de state din UE, membrii Uniunii Europene au decis închiderea granițelor la nivelul întregului bloc comunitar. În prima etapă va fi vorba de 30 de zile în care persoanele care nu sunt cetățeni ai unei țări din UE nu mai au voie să aterizeze într-o țară din Uniune sau să treacă granița cu mașina sau cu trenul.

După teleconferința șefilor de state, Angela Merkel a făcut anunțul oficial al concluziilor. Toate ţările membre ale UE ‘sunt de acord să impună o interdicţie’ de intrare, ‘cu câteva excepţii’ minore, a declarat cancelarul german într-o conferinţă de presă, după un summit prin videoconferinţă cu ceilalţi lideri din Uniune.

Sondaj: UE s-ar putea dezintegra în următorii 20 de ani

Deși sunt șanse mari ca restricțiile și interdicțiile să se extindă pe o perioadă mai lungă, în prima etapă va fi vorba de doar 30 de zile. În contextul în care fiecare țară membră UE are propriile granițe, este foarte important ca implementarea acestei decizii să fie realizată într-un timp cât mai scurt, pentru limitarea intrării în Uniune a posibililor bolnavi. ‘Germania va pune în aplicare această decizie imediat’, a adăugat cancelarul.

În ceea ce privește excepțiile de la această regulă fără precedent, vor fi destul de puține. Excepţiile îi vor viza pe cetăţenii unor state terţe posesori ai unui permis de rezidenţă de lungă durată într-o ţară UE. Dacă trebuie să fii prezent la o înmormântare sau pentru că trebuie să fii audiat într-un proces, din nou, ai voie să intri într-o țară a Uniunii Europene, cu mențiunea că îți trebuie acte justificative. Nu este suficient doar să spui ce trebuie să ajungi undeva, a confirmat Ministerul de Interne de la Berlin.