Pentru a depăși impactul major al crizei provocate de pandemia de noul coronavirus, Uniunea Europeană ar trebui să dispună de mai multe fonduri, reiese dintr-un sondaj de opinie comandat de Parlament. Majoritatea respondenților (56%) cred că sănătatea publică ar trebui să fie pe primul loc, iar mai apoi redresarea economică. Pentru mai multe detalii, citiți-ne în continuare.
68% dintre respondenții sondajului sunt de părere că Uniunea Europeană (UE) ar trebui să aibă un rol mai important în lupta împotriva COVID-19, în timp ce 56% dintre aceștia cred că Uniunea ar trebui să dispună de mai multe mijloace financiare în acest scop. Banii ar trebui direcționați mai ales pentru a combate efectele crizei pandemice asupra sectorului sanitar și al economiei, potrivit respondenților.
Peste jumătate dintre ei, mai exact 53% continuă să fie nemulțumiți de nivelul de solidaritate între statele membre ale UE, deși comparativ cu luna aprilie, mai multe persoane au acum o perspectivă pozitivă (+5%).
De diversele măsuri propuse de Uniune pentru a combate consecințele epidemiei au auzit 3 din 4 cetățeni europeni (76%), iar 49% dintre cei care au auzit de aceste măsuri s-au declarat satisfăcuți de ele.
„Deși 53% dintre respondenți nu sunt mulțumiți de solidaritatea demonstrată între statele membre ale Uniunii în timpul pandemiei, în medie 39% dintre cetățenii Uniunii declară că sunt mulțumiți. Procentul a crescut în medie cu 5% din aprilie 2020. Creșterea cea mai mare a fost înregistrată în Portugalia și Spania (ambele cu 9%), Germania, Grecia, România și Slovacia (cu circa 7% fiecare).
Totodată, 68% dintre respondenți sunt de acord că Uniunea ar trebui să aibă mai multe competențe pentru a gestiona crize cum ar fi pandemia de coronavirus. În 26 de state membre, s-a înregistrat o majoritate absolută în acest sens“, potrivit manager.ro.
Cel mai mare suport pentru ideea că UE ar trebui să obțină mai multe competențe s-a înregistrat în Portugalia (87%), Luxemburg (87%), Cipru (85%), Malta (84%), Estonia (81%), Irlanda (79%), Italia (78%), Grecia (78%), România (77%) și Spania (75%).