Bani de la stat pentru cei afectați de inundații. Cum poți primi ajutoarele de la Guvern

Bani de la stat pentru cei afectați de inundații. Cum poți primi ajutoarele de la Guvern
Statul ți dă bani să-ți recuperezi o parte din lucrurile distruse de inundații

Guvernul oferă ajutoare bănești celor afectați de inundații. A fost alocată o anumită sumă și toate persoanele și familiile ale căror gospodării au fost distruse de natură, pot primi o despăgubire de la stat, în funcție de cât de gravă e situația.

Evident, autoritățile decid cât de gravă este situația în care te afli și acestea stabilesc ce sumă meriți să primești.

Valoarea totală a acestor ajutoare de urgență este de doar 5 milioane de lei, potrivit comunicatului de presă transmis de Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

Bani de la stat pentru cei afectați de inundații și alte fenomene meteo extreme

Ajutoarele financiare pot fi date tuturor persoanelor singure și familiilor ale căror bunuri au fost distruse de fenomenele meteo ale naturii în acest an, adică până în mai 2019. Bunurile tale trebuie să fi fost distruse de inundații, alunecări de teren, eventual tornadă și alte fenomene meteorologice extreme, pentru a primi bani de la stat.

Bani de la stat pentru cei afectați de inundații. Cum poți primi ajutoarele de la Guvern
Ajutorul financiar îți va fi dat în funcție de gradul de distrugere provocat de inundații

Ajutoarele bănești de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale vor fi distribuite astfel:

  • câte 3.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri de folosință îndelungată au fost afectate în proporție de peste 90%;
  • câte 2.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri de folosință îndelungată au fost afectate în proporție cuprinsă între 50% și 90% inclusiv;
  • câte 1.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri de folosință îndelungată au fost afectate în proporție de până la 50% exclusiv;
  • și, în cazul în care, în urma inundațiilor, alunecărilor de teren și/sau altor fenomene meteorologice extreme s-au înregistrat pierderi de vieți omenești, familia persoanei/persoanelor decedate beneficiază suplimentar de suma de 5.000 lei.

Cum poți primi ajutoarele de la Guvern

Ministerul Muncii și Justiției Sociale acordă ajutoarele financiare doar pe baza borderourilor agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială, cu sprijinul inspectoratelor județene pentru situații de urgență.

Aceste borderouri trebuie avizate de primari și/sau de prefecții localităților afectate de inundații și alte intemperii. Prin urmare, te poți aștepta la „surprize” din partea primarilor, mai ales dacă nu ți-ai plătit impozitul la casă. E o problemă veche și nemuritoare în mediul rural. N-ai cotizat la primărie, nu primești nimic.

Avantajul (sau nu) ar fi că nu mai trebuie să completezi sute de cereri și a fost eliminată și ancheta socială care stabilea ce gospodării au fost afectate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI