18 dec. 2021 | 21:47

Bancnote de 10 lei false? Așa recunoști dacă sunt sau nu autentice

Utile
Bancnote de 10 lei false? Așa recunoști dacă sunt sau nu autentice
Cum recunosti bancnotele de zece lei false

Bancnote de 10 lei false? Iată cum le recunoști pe cele care sunt sau nu autentice. Trebuie să știi că în general, banii contrafăcuți sunt plasați mai ales în micile unități comerciale, acolo unde nu există aparatură specială de verificare, dar și în benzinării. Majoritatea comercianților află că au fost păcăliți abia atunci când își duc încasările la bănci.

Cum recunoști bancnotele false

Ca să recunoști diferența dintre banii falși și cei autentici, trebuie să știi că principala diferență constă în contrastul dintre cele două vopseluri utilizate la tipărirea cifrelor și literelor de pe bancnota falsificată.

De asemenea, pe banii falși lipsesc cele două pensule aurite din zona transparentă. În rest, acestea sunt realizate foarte bine, fiind foarte greu de observat diferența față de cele originale.

Dacă obișnuiești să mergi la cumpărături și să plătești cu numerar, atunci ar trebui să verifici restul de primit, pentru că este posibil să primești bancnote false de 10, 50 sau 100 de lei. Experții de la Banca Națională spun că numărul cazurilor de falsificare a explodat în ultimii ani.

Pe piața românească au fost depistate în doi ani nu mai puțin de 11.000 de bancnote false, dintre care Poliția Română a reușit să captureze înainte de a fi puse în circulație numai 21 de bancnote. Restul au fost depistate după ce au ajuns la public. Banconota cu cel mai mare număr de falsuri înregistrate a fost cea de 100 de lei, urmată de cea de 50 de lei și apoi cea de 10 lei.

Ca să recunoști bancnotele, trebuie să știi că cele false sunt tipărite pe o hârtie industrială, iar fereastra transparentă este decupată manual, fiind imitată prin aplicarea de scoci sau plastic.

Bancnotele false sunt mai deschise la culoare, iar pe măsura ce sunt manevrate, vopseaua crapă de pe ele. Bancnotele false sunt mai scurte cu 3 milimetri decât cele reale.

Despre bancnotele reale

Bancnotele adevărate au un filigran constituit din două componente poziționate în stânga aversului, pe zona neimprimată: portretul personalității și emblema BNR. Toate bancnotele românești au în zona centrală un fir ce devine vizibil când sunt luminate din partea opusă privitorului.

Pe revers, în partea dreaptă, este o bandă verticală de culoare transparent aurie care are înscrisă, pe verticală, de șapte ori, valoarea nominală. De asemenea, banii au și microtext pe avers si pe revers. Bancnotele de 10 lei, 50 lei, 100 lei, 200 lei și 500 lei au un element de design de pe aversul bancnotei imprimat cu cerneală de culoare aurie.

Bancnotele de 50 lei, 100 lei, 200 lei și 500 lei au înscrisă, în zona elementului floral, valoarea nominală prin perforații foarte fine. Acestea devin vizibile numai când bancnota este luminată din partea opusa privitorului.