03 apr. 2024 | 09:37

Bancnota românească din 1996 care se cumpără cu aproape 4.000 de lei. Mulţi români o au în casă

Diverse
Bancnota românească din 1996 care se cumpără cu aproape 4.000 de lei. Mulţi români o au în casă
Societatea Internațională a Bancnotelor are peste 2.000 de membri

Multe lucruri sunt de vânzare, iar unele dintre ele la prețuri extrem de mari. Este și cazul de față, în care vorbim despre bancnota românească din 1996 care se cumpără cu aproape 4.000 de lei, pe care mulţi români o au în casă.

Colecționarii de bancnote vechi din Europa

Colecționarea de monede și bancnote, și mai ales a celor extrem de rare, poate fi o pasiune extrem de costisitoare, dar dacă dispui și de fondurile necesare pentru a-ți alimenta această pasiune, de ce nu?

Conform unor statistici recente, în Germania, ar fi vorba de 84.000 de colectori la o populație de 84 de milioane de locuitori. În Franța, aproximativ 64.000 de colecționari, iar în SUA, aproximativ 325.000 de colecționari. Pentru Europa, ar fi vorba de aproximativ 500.000 de colectori.

Societatea Internațională a Bancnotelor are peste 2.000 de membri

Conform specialiștilor, numărul de colecționari serioși de bancnote din întreaga lume este o fracțiune infimă din numărul celor de mai sus. Societatea Internațională a Bancnotelor, cea mai mare organizație de acest tip din lume, are aproximativ 2.000 de membri activi.

După cele mai multe estimări, se publică în fiecare an mai puțin de 10.000 de exemplare ale venerabilului catalog Standard Catalog of World Paper Money. Având în vedere aceste date, este greu de imaginat că numărul colecționarilor serioși din întreaga lume depășește câteva zeci de mii. Cu toate acestea, numărul colecționarilor ocazionali ar putea fi mult mai mare.

Bancnota românească din 1996 care se cumpără cu aproape 4.000 de lei

Prin multitudinea de colecționari amatori se află și acest utilizator de OlX care a scos la vânzare bancnota românească din 1996. Aflată într-o stare excelentă, din punct de vedere al calității hârtiei, de altfel fiind și certificat acest lucru, posesorul bancnotei cere nu mai puțin de 4.000 de lei pe această bancnotă de 50.000 de lei, avându-l pe avers pe celebrul compozitor român, George Enescu.

Bancnota care se vinde cu mii de euro pe internet, de altfel un specimen, având aceste caracteristici prezente, a circulat foarte mult timp, în valoare nominală, până la schimbarea banilor la începutul anilor 2.000. Dacă proprietarul va încasa suma cerută, sau nu, nu se știe, dar cert este că face parte din acea mare de colecționari ocazionali și care scot la vânzare astfel de bancnote, și pe sume extrem de mari.

Cei interesați să colecționeze bancnote trebuie să țină cont de câteva sfaturi. În primul rând, este esențial să se manipuleze bancnotele cu grijă pentru a le păstra starea. Folosirea de huse sau albume de protecție poate contribui la conservarea bancnotelor pentru anii următori. În plus, colecționarii ar trebui să se informeze cu privire la diferitele serii, desene și elemente de siguranță ale bancnotelor pentru a lua decizii de cumpărare în cunoștință de cauză.