O bancotă de 100 de lei emisă de doar câțiva ani de BNR se vinde cu foarte mulți bani pe site-urile de vânzări. Așadar, care este bancnota românească de 100 de lei care se vinde cu mii de lei pe internet. Ce trebuie să scrie pe ea, mulţi colecţionari o vor.
Bancnota de 100 de lei emisă de BNR în anul 2018 cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 se vinde acum cu foarte mulți bani pe internet.
Astfel, un vânzător de pe internet a postat un anunț de vânzare în care solicită pentru această bancnotă nu mai puțin de 2400 de lei.
„Bancnota 100 lei Centenar + pliant prezentare + plic BNR. Am și serii consecutive Nu negociez prețul și nu sunt interesat de schimuri!”, este mesajul unui vânzător pe OLX.
Bancnota aniversară este diferită de cea normală. Pe aversul bancnotei, în partea dreaptă se regăsesc portretele regelui Ferdinand I şi reginei Maria.
Dedesubt, pe două rânduri, stă scrise numele acestora şi anii de viaţă, respectiv „REGELE FERDINAND I 1865-1927” şi „REGINA MARIA 1875-1938”. De asemenea, în zona centrală, putem vedea o imagine de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.
Tot pe aversul bancnotei mai sunt imprimate, conform Băncii Naționale a României: „stema României, în stânga sus, denumirea băncii centrale BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI, pe orizontală sus, iar dedesubtul acesteia, medalionul cu sigla BNR şi, mai jos, anii 1918-2018. Valoarea nominală este înscrisă de patru ori, după cum urmează: în stânga jos, pe orizontală, în cifre 100; în partea centrală jos, în litere, pe două rânduri LEI UNA SUTĂ; în dreapta jos, pe verticală, în litere UNA SUTĂ LEI şi în dreapta sus, pe verticală, în cifre 100”.
Pe reversul bancnotei de 100 de lei aniversare sunt ilustrate intrarea în București a alaiului regal la l Decembrie 1918 și un fragment din buzduganul regelui Ferdinand I, respectiv patru femei în costume populare specifice fiecărei provincii româneşti unite: Basarabia, România, Ţara Ardealului şi Bucovina.
„Dedesubt, se află textul: „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR. Denumirea băncii centrale BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI se află sus, pe orizontală, iar sigla BNR este poziţionată în dreapta sus şi în stânga jos. Valoarea nominală este imprimată astfel: pe verticală în stânga sus şi pe orizontală în dreapta jos, în cifre, 100 şi pe orizontală în stânga jos, în litere, UNA SUTĂ LEI”, mai arată BNR.
BNR, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, a emis 10000 de astfel de bancnote aniversare.