Grecia este raiul turiștilor care doresc plaje curate și servicii fără cusur. Dar, în realitate mulți turiști s-au lovit de o mare problemă, bancnota pe care grecii nu o primesc la restaurante. Citește mai departe și află de ce și câţi euro să nu le oferi niciodată.
Dacă ajungi pe celebrele insule din Grecia, dar faci greșeala de a avea banconte mari, precumc ea de 500 de euro, vei avea mari surprize. Prima ar fi la orice bancă din Grecia.
Concret, pe lângă perceperea unui comision atunci când cineva dorește să schimbe bancnote de 500 de euro cu altele mai mici, băncile din Grecia sunt obligate să noteze datele personale și istoricul tranzacțiilor clienților care schimbă bancnote de 500 de euro,.
În același timp băncile sunt obliate să verifice detaliile înregistrate cu alte tranzacții ale acestor clienți, potrivit unei circulare emise de Banca Greciei.
”Scopul măsurii este de a preveni spălarea de bani, despre care experții cred că se află în spatele cererilor anumitor clienți ai băncilor de a schimba bancnote cu valoare nominală mare.”, este justificarea dată de autoritățile elene.
Vezi și: Doar Grecia și România sunt într-o astfel de situație. Cât de afectați sunt românii
Decizia avea să fie implementată încă din 2016, iar majoritatea celor care s-au întâlnit cu o astfel de situație, cel puțin turiștii, spun că măsura este una revoltătoare.
Desigur, motivul pentru care grecii se află în posesia mai multor bancnote de 500 de euro este că mii de deponenți au retras sume mari de bani din bănci în perioada 2012 și vara anului 2015 din cauza instabilității economice și politice și a amenințărilor cu Grexit.
Vezi și: Țara din Europa care se împrumută cu 8 miliarde de euro în 2023. Vin vremuri grele
Controalele de capital impuse la 29 iunie 2015 au pus capăt acestor retrageri masive. Limita săptămânală de retragere este în continuare de 420 de euro. Prin urmare, nu mai există bancnote de 500 de euro. În plus, băncile au început să perceapă un comision de 1,5% la schimbarea bancnotelor de 500 de euro cu bancnote de valoare mai mică.
În cazul schimbării unei bancnote de 500 de euro cu bancnote mai mici, comisionul este de 3-5 euro, în funcție de bancă, în timp ce comisionul maxim ajunge la 200-250 de euro, indiferent de suma totală în bancnote de 500 de euro pe care clientul dorește să o schimbe.
Băncile susțin că taxa este pentru a acoperi costurile administrative pentru menținerea sucursalelor lor în stoc cu bancnote de valoare mai mică. Dacă ne referim acum la restaurantele grecești, aceasta ar fi a doua surpriză, având în vedere că și în acest an mulți turiști au trecut printr-o astfel de situație.
Justificarea proprietarilor este exact decizia băncii centrale a Greciei privind bancnota de 500 de lei. Un alt motiv, relatat încă din 2017, este că bancnotele de 500 de euro sunt eliminate treptat de către BCE.
Un sfat ar fi să le schimbi cu un comision de 0,15% la orice bancă comercială din Grecia sau cu comision zero la Banca Greciei, dar vei petrece o jumătate de zi dacă alegi această din urmă opțiune. Va trebui și în 2023 să ai asupra ta pașaportul și o dovadă a numărului de identificare fiscală.
Motivul sunt controalele de capital pe care băncile trebuie să le înregistreze odată cu toate tranzacțiile în numerar cu bancnote de 500 de euro.
Vezi și: Țara din Europa unde nu simți creșterea prețurilor. Criza economică nu există deloc
Ca fapt divers, când Grecia a dat faliment și băncile erau în pragul colapsului majoritatea grecilor au retras miliarde de euro în bancnote de 500 și le-au ascuns ”sub saltea”. Acum, însă, băncile le taxează când le schimbă, deoarece nimeni nu mai are încredere în băncile grecești pentru a le depune într-un cont, pentru a rămâne pe linia de plutire.
Acum ai aflat care este bancnota pe care grecii nu o primesc la restaurante și care sunt motivele din spatele refuzului proprietarilor de restaurante în a accepta plata cash cu bancnota de 500 de euro. Cel mai înțelept ar fi să aveți bancnote mai mici, altfel va trebui să plătiți doar cu cardul.