01 mart. 2023 | 11:02

Bancnota banală care se vinde cu 5.000 de lei pe internet. E românească, mulţi o doresc pentru colecţie

Diverse
Bancnota banală care se vinde cu 5.000 de lei pe internet. E românească, mulţi o doresc pentru colecţie
Banca Națională a României a emis bancnote în lei vechi românești în 6 segmente diferite

Banca Națională a României a emis bancnote în lei vechi românești în 6 segmente diferite, inclusiv bancnota de 100.000 de lei vechi românești, avându-l pe Nicolae Grigorescu ca personalitate emblematică. Această bancnotă face parte din seria bancnotelor în lei vechi românești pe care Banca Națională a României a început să o emită în anul 2001, ulterior fiind retrasă din circulație în 2005, și care astăzi este bancnota banală care se vinde cu 5.000 de lei pe internet.

Bancnota care-l celebrează pe Nicolae Grigorescu

Bancnota de 100.000 lei (una sută mii lei) are imaginea lui Nicolae Grigorescu, unul din marii pictori români ai generației sale și, în afară de efigia acestuia, pe bancnotă se regăsește și textul „Banca Națională A României”.  La momentul emiterii sale, BNR lua decizia de a o produce dintr-un material polimer, fiind emisă în doi ani consecutivi, 2001 și 2002.

Cât despre personalitatea aflată pe această bancnotă, Nicolae Grigorescu, acesta a fost unul dintre fondatorii picturii românești moderne, a fost, de asemenea, și scriitor. Marele pictor avea să se nască la Pitaru, județul Dâmbovița, după aceea, în anul 1843 familia s-a mutat la București.

La o vârstă fragedă Nicolae Grigorescu a devenit ucenic în atelierul pictorului Anton Chladek și a creat icoane pentru biserica din Băicoi și mănăstirea Căldărușani. Una din marile sale opere avea să se întâmple între 1856 și 1857, când acesta a pictat biserica mănăstirii Zamfira, din județul Prahova, iar în 1861 biserica mănăstirii Agapia.

Fiindu-i recunoscute abilitățile și potențialul, cu ajutorul lui Mihail Kogălniceanu, marele pictor va primi o bursă pentru a studia în Franța, la Paris, unde a frecventat atelierul lui Sébastien Cornu, și l-a avut ca și coleg pe marele pictor francez Pierre-Auguste Renoir.

Nicolae Grigorescu pe bancnota banală care se vinde cu 5.000 de lei pe internet

La 18 ani de la retragerea din circulație regăsim bancnota banală care se vinde cu 5.000 de lei pe internet, avându-l pe Nicolae Grigorescu, așa cum spuneam, ca personalitate reprezentativă. Colecționarul spune că vinde bancnota, care se află în condiții fizice nu foarte bune, având urme de uzură, cu nu mai puțin de 5.000 de lei,  făcând precizarea, totuși, că suma este negociabilă și le este destinată doar colecționarilor.

Până la ora la care scriem aceste rânduri nu știm dacă resepctivul colecționar a vândut sau nu bancnota, dar cert este că, dacă o ai prin casă, și tu ai putea deveni fericitul posesor al unei sume considerabile, dacă te gândești să o vinzi.

Cât despre marele pictor, ca o idee de final, până în anul morții sale, 1907, marele Grigorescu avea să lucreze enorm de mult, iar recunoașterea sa a venit încă din timpul vieții, mai ales în marile galerii de artă ale lumii.

Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Victor Slav și Selina, ceartă pe mâncare. Tensiuni uriașe în cuplu
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Adevărul despre Traian Băsescu. Nimeni n-a știut. Ce a făcut pe timpul lui Ceaușescu
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Cine era ȘOFERUL MORT în accidentul de TRAMVAI! RĂSTURNARE ȘOCANTĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro