Dacă te-ai lua după design-ul bancnotei, ai putea fi tentat să crezi că într-adevăr își merită banii, având în vedere că vorbim totuși de o sumă fabuloasă, 25.000 de lei. Dar, în realitate, „Bancnota” anilor 2000 care a ajuns să coste 25.000 de lei, nu este altceva decât material promoțional. Cum și de ce a ajuns să fie vândută, citește mai departe și află.
Dacă te vei uita la imaginile cu această hârtie, ai crede că, într-adevăr, are o valoare colosală, de nu mai puțin de un milion. Dar, dacă ai cât de cât idee despre sistemul monetar american, vei știi că de fapt, „Bancnota” anilor 2000, de 1 milion de dolari, nu exită.
Există într-adevăr bancnote de 1 milion de dolari, dar acestea nu au curs legal și nici nu sunt bancnote oficiale. Federal Reserve Bank din Statele Unite nu a emis niciodată o bancnotă de 1 000 000 de dolari. Bancnotele de un milion de dolari care există sunt bancnote inedite, emise de societăți comerciale, cum ar fi Banca Milionarilor.
Ceea ce este și mai interesant în cazul acestei bancnote, să-i zicem, este că vine cu un Certificat de autenticitate, deci bancnota de un milion de dolari este reală, sau cel puțin așa s-ar putea crede.
Conform documentelor care atestă autenticitatea acestei bancnote, și dacă cineva s-ar uita cu atenție să verifice, va constata că certificatul de avere IAM are imprimarea pe ambele părți a plăcii de oțel intaglio. În același timp, va constata că există șase „imagini latente”, trei inscripții microimprimate și patru hârtii de securitate fluorescente.
De asemenea, există o imprimare cu cerneală invizibilă pe ambele fețe. Toate aceste elemente te fac, cu sigurnață, mândrul proprietar al unei bancnote autentice de un milion de dolari tipărită de American Bank Note Company, dar care valorează NIMIC.
Această bancnotă autentică a apărut la vânzare și pe Olx, unde proprietarul acesteia cere nu mai puțin de 5.000 de euro pe hea, adică 25.000 de lei, contravaloarea în RON.
Dar, așa cum precizam, dacă nu ai avea aceste date, cu siguranță că ai fi tentat să scoți banii din bancă (dacă îi ai), și să te avânți în a cumpăra „Bancnota” anilor 2000 care a ajuns să coste 25.000 de lei. Dar, poate ar fi cazul să te mai gândești, chiar dacă tentația este mare și crezi că te-ai putea îmbogății peste noapte.