31 mart. 2020 | 10:38

Băncile se opun măsurii de amânare a ratelor. În ce condiții spun că este benefică OUG

Știri generale
Băncile se opun măsurii de amânare a ratelor. În ce condiții spun că este benefică OUG
Băncile nu sunt de acord cu amânarea plății ratelor pe o perioadă de 9 luni

Reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi cei ai Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR) sunt de părere că amânarea plății ratelor la credite pe o perioadă de nouă luni poate conduce la o alocare nejustă a rezervelor sistemului bancar, care dăunează capacității de redresare a economiei.

Băncile se opun amânării ratelor

Cele două organizații consideră că o varianta mai potrivită ar fi găsirea de soluții individualizate pentru clienţii băncilor şi nu recomandă măsurile „universale” cum ar fi amânarea plății ratelor pe o periadă de nouă luni, care ar duce la afectarea gravă a lichidităţii sistemului bancar, și care nu se pliază pe diversitatea de situaţii cu care se confruntă clienţii.

„Asociaţia Română a Băncilor şi Consiliul Patronatelor Bancare din România, organizaţii care reprezintă toate instituţiile bancare active pe piaţa românească, consideră că abordarea individuală a cazurilor clienţilor, persoane fizice şi juridice, afectaţi de pandemia de COVID-19 reprezintă cea mai corectă şi eficientă abordare pentru soluţionarea reală a dificultăţilor financiare ale clienţilor, fără afectarea lichidităţii sistemului bancar”, transmit cele două organizații printr-un comunicat.

Reprezentanții acestora solicită în aceste momente, când ne confruntăm cu o criză sanitară fără precedent care lovește în toate industriile, echilibru și rațiune economică în gestionarea resurselor sistemului financiar, pentru a „nu rămâne fără tracţiune în activitatea de creditare şi mai ales, să nu fie afectate lichiditatea şi capitalizarea băncilor”, care reprezintă principalele motoare de redresare economică după ce starea provocată de pandemia de coronavirus se va fi terminat.

„Economia României are nevoie să rămână agilă”

Cele două organizații accentuează faptul că evoluția sistemului bancar și a economiei țării noastre în perioada post criză este în strânsă legătură cu responsabilitatea cu care sunt alocate resursele financiare acum.

Responsabilitatea în alocarea resurselor este definitorie

Responsabilitatea în alocarea resurselor este definitorie

„Aceste măsuri au rolul de a conserva capacitatea băncilor, în calitatea lor de Infrastructură Critică Naţională, de a rămâne solid capitalizate şi cu indicatori de lichiditate în acord cu reglementările naţionale şi internaţionale, pentru a evita afectarea stabilităţii financiare. Considerăm că economia României are nevoie să rămână agilă şi că trebuie să dimensionăm stimulul de amânare a plăţii ratelor pe o perioadă adecvată. Utilizarea resurselor sistemului financiar e necesar a se face cu înţelepciune, pentru a le putea avea la dispoziţie şi după această perioadă de eforturi deosebite”, se mai arată în comunicat.

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 18-24 octombrie. Două zodii primesc vești bune, iar un nativ trece printr-o situație tensionată
Click.ro
„Putin are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.” Reacția NATO după ce o dronă rusească a pătruns în spațiul aerian al României
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Ea e 'prințesa' lui Țiriac! Cu ce se ocupă Ioana, singura fiică a miliardarului român / FOTO
Unica.ro
Scandal uriaș în lumea divelor. Ilinca Vandici și Lora, vorbe usturătoare
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Vladimir Putin a renunțat, e definitiv! Decizia ISTORICĂ a Rusiei. Toată planeta aştepta anunțul
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
VIN BANII pentru ajutorul de încălzire! Iată cine primește banii
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Imagini din garsoniera în care locuiește Ioana Tufaru, după ce a plecat din casa lui Gigi Becali: „Luca are în sfârșit camera lui”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro